Uppslagsverket

Uppslagsverket
Logga in

dadel

dadel (ytterst av likabetydande grekiska daʹktylos, vilket också betyder ’finger’; vissa etymologer menar att grekiska daʹktylos ’dadel’ är en folketymologisk omtolkning av ett ursprungligen semitiskt ord), frukten, dvs. det enfröiga, ätliga bäret, hos dadelpalmen.

Den har ett mjukt, saftigt, gulbrunt fruktkött och blir 4–8 cm lång och 2 cm tjock. Fruktväggen är blank, något spröd och ljusbrun till brunsvart. Smaken är mycket söt och aromatisk. Fruktköttet hos torkade dadlar är energirikt och innehåller ca 70 % kolhydrat, främst invertsocker, samt 2 % protein. Det innehåller dessutom vitamin

Källangivelse

Vill du komma åt hela artikeln?
  • Objektiv och pålitlig kunskap.

  • Prova det, du kommer att gilla det!

  • Marknadsledare i Sverige.

eller
Är du en lärare? Starta din kostnadsfria provperiod härifrån.