ensilage [-lɑ:ʹʃ] (fr., av ensiler ’upplägga i hög’, ’nedlägga i grop’, av spanska ensilar, av silo ’sädesmagasin’), djurfoder som konserverats – i silo eller inneslutet i plast – med hjälp av mjölksyrabildande bakterier utan tillgång till luftens syre (anaerob miljö). Ensilage, tidigare kallat pressfoder, bereds oftast av vallfoder, blast och andra gröna, saftiga fodermedel, silomajs och betmassa. Även våt spannmål, kokt potatis, fisk m.m. kan ensileras. Principen för ensileringsprocessen är densamma som vid framställning av surmjölk och av surkål och

(80 av 636 ord)
Vill du få tillgång till hela artikeln?

Medverkande

  • Birger Granström
  • Josefine Lärn-Nilsson

Litteraturanvisning

R. Spörndly m.fl., Ensilering – en biologisk process (1988).
Källangivelse
Nationalencyklopedin, ensilage. http://www.ne.se/uppslagsverk/encyklopedi/lång/ensilage