mjölksyrabakterier, samlingsnamn för icke sporbildande, grampositiva bakterier som kan jäsa olika sockerarter till mjölksyra. De återfinns inom släktena Lactobaciʹllus, Leuconoʹstoc, Pediocoʹccus, Streptocoʹccus och Lactocoʹccus. Många utnyttjas kommersiellt inom livsmedelsindustrin, och några är patogena.

Mjölksyrabakterier saknar fungerande andningskedja och kan därför erhålla energi enbart genom jäsningsprocesser. De lever normalt i syrgasfria miljöer men olikt andra anaeroba bakterier växer

(57 av 407 ord)
Vill du få tillgång till hela artikeln?

Medverkande

  • Claes Dahlgren
  • Josefine Lärn-Nilsson
  • Karsten Pedersen
  • Sven Lindgren
Källangivelse
Nationalencyklopedin, mjölksyrabakterier. http://www.ne.se/uppslagsverk/encyklopedi/lång/mjölksyrabakterier