Uppslagsverket

Uppslagsverket
Logga in

matjessill

matjessill [maʹtjəs-] (nederländska maatjesharing, egentligen ’jungfrusill’, av likabetydande medellågtyska madikesherink, vars första led är diminutivform av maget ’ung flicka’), kryddad sill.

Svensk matjessill är tillverkad av kryddad sill som mognat flera månader på tunnor, varefter den fileats och lagts på burk. Kryddningen består bl.a. av kanel, kryddpeppar, nejlika, sandelträ och socker. Denna metod ger en smakrik matjessill, som traditionellt förtärs sommartid. I övriga Europa avser matjessill en lättsaltad mindre, fet, icke

Källangivelse

Vill du komma åt hela artikeln?
  • Objektiv och pålitlig kunskap.

  • Prova det, du kommer att gilla det!

  • Marknadsledare i Sverige.

eller
Är du en lärare? Starta din kostnadsfria provperiod härifrån.