Hos människan sker nedbrytningen av födans innehåll i matspjälkningskanalen, dvs. munhålan,

(11 av 34 ord)
Vill du få tillgång till hela artikeln?

Spjälkning av födans beståndsdelar

Komponenterna i födan delas biokemiskt in i kolhydrater (sockerarter), lipider (fettämnen) och proteiner. Alla förekommer till övervägande del som komplexa molekyler som inte kan tas upp (absorberas) från tarmkanalen, utan först måste brytas ned på kemisk väg (hydrolys). De enzymer som styr och möjliggör denna nedbrytning tillsätts till födan på olika nivåer i matspjälkningskanalen.

image/jpeg
(55 av 399 ord)

Slutresultatet av den enzymatiska spjälkningen

Slutresultatet av den enzymatiska spjälkningen av födan i munnen och mag–tarmkanalen blir relativt små, enkla och, i de flesta

(19 av 135 ord)

Reglering av matspjälkningen

Matspjälkningskanalens funktion styrs av nerver och hormoner. Åsynen och lukten av mat påverkar sekretionen av saliv och magsaft via vagusnerven. När födan nått magsäcken stimuleras sekretionen av saltsyra och pepsinogen genom frigörandet av hormonet gastrin. När det sura magsäcksinnehållet kommit in i tolvfingertarmen frisätts, från dess slemhinna till blodet,

(49 av 349 ord)

Medverkande

  • Bengt Borgström
Källangivelse
Nationalencyklopedin, Matspjälkning hos människan. http://www.ne.se/uppslagsverk/encyklopedi/lång/matspjälkning/matspjälkning-hos-människan