1. indisk mat

    indisk mat. Med de stora skillnader som föreligger i såväl religiösa som klimat- och odlingsmässiga förhållanden är det en grov förenkling att tala om ett indiskt kök som en enhet.

  2. kafé

    kafé, café, lokal där man framför allt serverar kaffe, te och läskedrycker samt bakverk och smörgåsar.
  3. tysk mat

    tysk mat. Himmel und Erde, ’himmel och jord’, är sinnebilden för dagens tyska kök, raffinerat och bondskt (och även namnet på ett populärt äppel- och potatismos).

  4. samisk mat

    samisk mat, det av äldre, traditionellt samiska näringsformer präglade kosthållet i Sápmi.

  5. torsk

    torsk, Gadus morhua, art i familjen torskfiskar.
  6. gazpacho

    gazpacho, spansk grönsakssoppa, en specialitet från Andalusien.
  7. marockansk mat

    marockansk mat, smakrik men sällan riktigt stark, präglas av en mångfald influenser samt av de naturliga förutsättningarna i landet.

  8. italiensk mat

    italiensk mat. Den italienska gastronomin har ett gott rykte som vilar tryggt på utsökta råvaror och utstuderad enkelhet.

  9. svensk mat

    svensk mat. Historiskt sett finns det ingen typisk svensk mat. Sverige är ett långt land med stora variationer i klimatet från norr till söder. Klimatskillnaderna medför att det är stora variationer i vad man har ätit landet runt.

  10. spansk mat

    spansk mat är mat som man lagar enligt traditioner från Spanien.