1. arom

    arom, välsmakande och/eller välluktande, naturlig eller syntetisk blandning av kemiska föreningar vilken bildas eller tillsätts t.ex. vid livsmedelstillverkning eller matlagning (se aromämne).
  2. arom

    arom, i allmänt språkbruk: vällukt, karakteristisk och angenäm lukt.
  3. arom

    arom, begrepp inom kärnfysiken som sammanhänger med symmetriförhållanden i kvarkarnas inbördes relationer.
  4. aromämne

    aromämne, essens, livsmedelstillsats som används för lukt- och smaksättning.
  5. aromatiska föreningar

    aromatiska föreningar, organisk-kemiska föreningar vars elektronstruktur ger dem en ovanligt hög grad av stabilitet (se aromaticitet).
  6. Aroma

    Aroma, äppelsort (dessertäpple) framställd i Balsgård i Skåne genom en korsning mellan ’Ingrid Marie’ och ’Filippa’ gjord 1947.
  7. aromaticitet

    aromaticitet, teoretiskt begrepp inom organisk kemi, använt vid beskrivning av elektronstrukturer som ger föreningar en särskilt hög grad av stabilitet och reaktionströghet.
  8. arombakterier

    arombakterier, vissa mjölksyrabakterier som ingår i de syrningskulturer som används vid tillverkning av filmjölk, gräddfil, ost m.m. och som ger dessa produkter deras speciella smak.
  9. aromatisering

    aromatisering, kemisk reaktion vid vilken en mättad eller omättad, icke-aromatisk organisk förening överförs i en aromatisk förening.
  10. aromatiska kolväten

    aromatiska kolväten, kolväten som innehåller en eller flera aromatiska ringstrukturer (se aromaticitet).