1. förälder

    föräl´der subst. ~n föräldrar ORDLED: för-äldr-ar
    Svensk ordbok
  2. biologisk förälder

    biologisk förälder, se biologiska föräldrar.
  3. gen

    gen, arvsanlag, en i genomet (arvsmassan) grundläggande enhet som överför ärftliga egenskaper från förälder till avkomma.
  4. allel

    allel, en av två eller flera alternativa former av en gen (arvsanlag).
  5. genetiskt modifierad organism

    genetiskt modifierad organism, GMO, transgen organism, organism som har en eller flera främmande gener tillförda med hjälp av genteknik.

  6. homozygot

    homozygot, cell eller individ som har samma arvsanlag (alleler) på motsvarande lokus i de båda kromosomerna i ett kromosompar.
  7. pubertet

    pubertet, pubertas, kroppsliga och psykiska förändringar hos människan, vilka uppträder vid tiden för könsmognaden, dvs. hos flickor från ca 10 till ca 14 år och hos pojkar från ca 12 till ca 16 år.
  8. kön

    kön är ett ord som man använder för att skilja på individer av djur, växter och andra organismer beroende på vilken sorts könsceller de har.

  9. epigenetik

    epigenetik, vetenskapen om kemiska förändringar i arvsmassan som långsiktigt påverkar en gen på annat sätt än genom förändring av deras sekvens av kvävebaser.

  10. våld i nära relationer

    våld i nära relationer, partnervåldövergrepp av fysiskt, psykiskt eller sexuellt slag mot en person som förövaren har en nära relation till.