1. grundval

    grun`dval subst. ~en ~ar ORDLED: grund--val-en
    Svensk ordbok
  2. segregation

    segregation, det rumsliga åtskiljandet av befolkningsgrupper.
  3. norska

    norska, nationalspråk i Norge och modersmål för de flesta norska medborgare (4,6 miljoner, 2022).

  4. aminosyror

    aminosyror, organiska föreningar med central biologisk betydelse, särskilt som byggstenar i proteiner.

  5. nationalism

    nationalism, tankesystem som utgår från att det finns en speciell grupp, nationen, med vissa karakteristika, att de med nationen förknippade värdena och intressena är viktigare än andra kollektiva värden och intressen och att förverkligandet av nationens intressen förutsätter största möjliga politiska oberoende.
  6. fascism

    fascism, italiensk politisk massrörelse, grundad och ledd av diktatorn Benito Mussolini och präglad av förakt mot demokratin, vurm för den nationella revolutionen och kult av den karismatiske ledaren.

  7. Adolf Hitler

    Hitler, Adolf, född 20 april 1889, död 30 april 1945, tysk politiker (nazist), rikskansler från 1933, statschef från 1934.

  8. Albert Einstein

    Einstein, Albert, född 14 mars 1879, död 18 april 1955, tysk-schweizisk-amerikansk fysiker, förgrundsgestalt inom 1900-talets fysik.
  9. teori

    teori, en grupp antaganden eller påståenden som förklarar företeelser av något slag och systematiserar vår kunskap om dem.
  10. nynorska

    nynorska, norska nynorsk, före 1929 landsmål, en av de två officiella skriftspråksformerna i Norge, skapad vid mitten av 1800-talet på grundval av norska dialekter som en reaktion mot det danskpåverkade riksmålet (sedan 1929 bokmål).