-
grädda
2grädd`a subst. ~n ORDLED: grädd-anSvensk ordbok -
grädda
1grädd`a verb ~de ~t ORDLED: grädd-ar SUBST.: gräddande, gräddningSvensk ordbok -
grädde
grädde, emulsion av mjölkfett i vatten, vilken erhålls genom att de lättare fettkulorna avskiljs från mjölken. -
kosher
kosher är ett ord inom judendomen för mat som man får äta och föremål som man får använda i religiösa sammanhang. -
fetter
fetter är ämnen som finns i växter och djur som upplagsnäring och ”byggstenar” i vissa celler.
-
långfredagen
långfredagen, den skandinaviska benämningen på fredagen i stilla veckan i kyrkoåret, firad till minnet av Kristi död på korset (jämför påsk).
-
fransk mat
fransk mat, mat lagad i enlighet med fransk tradition.
-
indisk mat
indisk mat. Med de stora skillnader som föreligger i såväl religiösa som klimat- och odlingsmässiga förhållanden är det en grov förenkling att tala om ett indiskt kök som en enhet.
-
glass
glass, fryst livsmedel, traditionellt med mjölk som huvudingrediens.
-
biff Stroganoff
biff Stroganoff, oxfilé eller utskuren biff som skärs i strimlor och därefter bräseras i grädde, tomatpuré, lök och senap.