-
kost
kost, den blandning av olika livsmedel som intas dagligen för att täcka näringsbehovet. -
vegetarisk kost
vegetarisk kost, kost som enbart (vegansk kost) eller till övervägande del (laktovegetarisk [laktovegetabilisk] och lakto-ovo-vegetarisk [lakto-ovo-vegetabilisk] kost) består av vegetabiliska livsmedel.
-
GI-kost
GI-kost, kostvanor som är utformade med hänsyn till glykemiskt index (GI), närmare bestämt med inriktning på låga GI-värden. -
vegansk kost
vegansk kost, vegankost, kost som består huvudsakligen av vegetabiliska livsmedel och inte innehåller fisk, kött, ägg eller mjölkprodukter.
-
kostfibrer
kostfibrer, polysackarider och lignin (vedämne) från växtmaterial i födan som inte kan brytas ned av enzymer i mag–tarmkanalen och därför når tjocktarmen i ospjälkad form; de kan dock brytas ned i varierande utsträckning av bakterierna i tjocktarmen.
-
kostnad
kostnad, inom nationalekonomin värdet av samtliga produktionsfaktorer som krävs för att framställa en vara eller tjänst. -
LCHF-kost
LCHF-kost, kost som innehåller en mycket låg andel kolhydrater, en måttlig andel proteiner och en hög andel fett. -
kosttillskott
kosttillskott, livsmedel som är avsedda att komplettera en normal kost, som utgör koncentrerade källor för näringsämnen eller andra ämnen med näringsmässig eller fysiologisk verkan och som tillhandahålls i avdelade doser, det vill säga i form av kapslar, tabletter eller liknande.
-
kostnadsinflation
kostnadsinflation, en prisstegringsprocess som har sitt ursprung i höjda kostnader för produktionsfaktorer, till skillnad från efterfrågeinflation, som förklaras av ett för högt efterfrågetryck. -
kostrekommendationer
kostrekommendationer, kostråd, råd om hur kosten bör vara sammansatt för att tillgodose näringsbehov och förebygga sjukdom.