1. lågkyrklighet

    lågkyrklighet (av engelska Low Church, ursprungligen om kalvinska och puritanska riktningar inom den anglikanska kyrkan), samlande benämning på rörelser inom de reformatoriska folkkyrkorna som betonar det protestantiska arvet och avvisar högkyrklig sakramentalism och ämbetsuppfattning.
  2. lågkyrklig

    lå`gkyrklig adj. ~t ORDLED: låg--kyrk-lig
    Svensk ordbok
  3. lågkyrklighet

    lågkyrklighet (av engelska Low Church, ursprungligen om kalvinska och puritanska riktningar inom den anglikanska kyrkan), i Sverige riktningar med arv från pietismen och väckelserörelserna (jämför evangelikal 2).
  4. folkrörelser

    folkrörelser, en i Sverige sedan sekelskiftet 1900 vanlig benämning på massorganisationer i vilka från början det oppositionella draget i förhållande till stats- och samhällsinstitutioner var helt centralt.

  5. evangelikal

    evangelikal, inom den anglikanska kyrkogemenskapen sedan 1700-talets slut benämning på en ”lågkyrklig” position (se lågkyrklighet).
  6. puritanism

    puritanism, betydelsefull gren av 1500- och 1600-talens engelska kyrkoliv.
  7. Church of England

    Church of England, Engelska kyrkan, den nationella kyrka som uppkom i England genom 1500-talets reformation och som efter hand blev moderkyrka för anglikanska kyrkogemenskapen.
  8. Peter Wieselgren

    Wieselgren, Peter, 1800–77, präst, litteraturhistoriker, nykterhetsförkämpe.

  9. högkyrklighet

    högkyrklighet, benämning på riktningar inom de reformatoriska kyrkorna som betonar samhörigheten med urkyrkan ( apostolicitet) och med världskyrkan ( katolicitet).
  10. gammalkyrklig

    gammalkyrklig, hörande till någon av de äldre luthersk-pietistiska riktningarna inom 1700- och 1800-talens svenska folkväckelse; detta till skillnad från senare lågkyrkliga och frikyrkliga väckelserörelser.