1. population

    population, i biologin alla de individer av en och samma art som finns inom ett visst område vid en viss tidpunkt.
  2. population

    population är den avgränsade mängd individer som man studerar när man gör en statistisk undersökning.
  3. population

    population, astronomisk term, se populationstyp.
  4. population

    population, besättningstal, antalet atomer, joner eller molekyler som befinner sig i ett visst kvantmekaniskt tillstånd.
  5. populationsekologi

    populationsekologi, del av biologin som har till syfte att förklara populationers utbredning, individantal och dynamik (se population).
  6. populationsdynamik

    populationsdynamik, ändringar i en populations individantal över tiden, se population.
  7. lokal population

    lokal population, inom ekologin en grupp individer av en art som lever inom ett geografiskt begränsat område och som ofta parar sig med individer från samma grupp.
  8. populationsbiologi

    populationsbiologi, del av biologin som kombinerar populationsekologi och populationsgenetik och som studerar naturliga populationer av växter, djur och andra organismer, deras genpool, samspelet mellan arv och miljö för utformningen av individerna, de faktorer som orsakar förändringar i populationens genpool (främst urvalsmekanismer), köns- och åldersfördelning, sexualbeteenden, pollination, frö- eller äggantal respektive kullstorlek, cykliska mängdfluktuationer, spridning och dödlighet, allt i relation till miljön (jämför population).
  9. populationsreglering

    populationsreglering, begränsandet av ändringarna i en populations individantal.
  10. populationsgenetik

    populationsgenetik, del av biologin som omfattar studiet av populationers genetiska konstitution samt av de processer som påverkar arvsanlags och genotypers förekomst och frekvenser i populationerna.