konservering är olika metoder att förbättra ett livsmedels hållbarhet utan att kvaliteten blir sämre.

Livsmedel (mat och dryck) håller inte hur länge som helst. Med tiden förstörs livsmedlen eftersom de jäser, möglar eller ruttnar. Det beror dels på kemiska reaktioner i själva livsmedlen, dels på att mikroorganismer förökar sig i livsmedlen.

Livsmedel som är näring för människor är också utmärkt näring för mikroorganismer som bakterier, jästsvampar och mögel. Mikroorganismerna ställer till stor skada eftersom de dels förökar sig snabbt och

(80 av 591 ord)
Vill du få tillgång till hela artikeln?

Historia

I norra Europa med sin stora skillnad i klimat mellan sommar och vinter var konservering av mat särskilt viktig. Före industrialiseringen av samhället levde människorna i självhushåll. Under korta perioder fanns rik tillgång på en viss råvara: fläsk och till exempel gäss efter höstslakten, strömming/sill under lektiden, ål på hösten, lax på våren och

(54 av 374 ord)

Källangivelse
Nationalencyklopedin, konservering. http://www.ne.se/uppslagsverk/encyklopedi/enkel/konservering