celiakiʹ (nylatin coeliaciʹa, av grekiska koiliakoʹs ’magsjuk’, av koiliʹa ’hålighet’, ’buk’, av koilos [kɔiʹ-] ’ihålig’), coeliaci, sjukdom där en autoimmun process skadar tunntarmens slemhinna, vilket medför malabsorption, dvs. nedsatt uppsugning av vissa av födans beståndsdelar. Sjukdomen benämns också glutenenteropati eller glutenintolerans eftersom spannmålskomponenten gluten har en utlösande roll. Till skillnad från andra sjukdomar som benämns intolerans förekommer emellertid vid celiaki inga symtom i direkt

(64 av 468 ord)
Vill du få tillgång till hela artikeln?

Medverkande

  • Bertil Lindquist
  • Jörgen Malmquist

Litteraturanvisning

C. Hallert m.fl., Celiakiboken ( 2005);
L. Brinck & L. Stenhammar, Celiaki – att inte tåla gluten ( 2006).
Källangivelse
Nationalencyklopedin, celiaki. http://www.ne.se/uppslagsverk/encyklopedi/lång/celiaki