(1 av 1 ord)
Vill du få tillgång till hela artikeln?

Statsskick

Japan är en konstitutionell monarki, en demokrati med ett folkvalt parlament och med en regering ledd av en premiärminister. Kejsaren är numera enbart en symbol för staten.

Japanerna hade före kriget liten erfarenhet av demokratiska processer,

(36 av 254 ord)

Politik

Sedan andra världskriget har de konservativa partierna dominerat i japansk politik. Liberaldemokratiska partiet (LDP), Jiyuminshuto, bildat 1955 genom en koalition av det liberala och det demokratiska partiet, är ett konservativt parti som kännetecknas av en omfattande fraktionsbildning. Det har sedan länge starkt stöd bland äldre och på landsbygden men numera också hos medelklassen i städerna. Den ekonomiska tillväxten har varit en av partiets hjärtefrågor, säkerhetsavtalet med USA likaså. 

Shakaito, Japans socialistiska parti, var länge det största oppositionspartiet. För att underlätta

(80 av 859 ord)

Utrikespolitik

Under 1950-talet präglades politiken av kalla kriget med mycket stora motsättningar mellan den konservativa regeringen och oppositionen. Det kanske största politiska tumultet uppstod i samband med att 1951 års säkerhetsfördrag med USA reviderades 1960.

År 1972 normaliserades de diplomatiska förbindelserna med Folkrepubliken Kina. Sovjetunionen sågs under kalla kriget som ett hot. Japan har ännu (2017) inte slutit något fredsfördrag med Ryska federationen (Ryssland). Man vill först ha tillbaka fyra nordligt belägna öar som Sovjetunionen

(74 av 509 ord)

Medverkande

  • Marie Söderberg
Källangivelse
Nationalencyklopedin, Statsskick och politik. http://www.ne.se/uppslagsverk/encyklopedi/lång/japan/statsskick-och-politik