kaffe (över turkiska av arabiska qawah tidigast med betydelsen ’vin’, sedan ’kaffe’), Coʹffea, släkte måreväxter med cirka 125 arter buskar eller småträd, de flesta hemmahörande i tropiska Afrika. De har motsatta, blanka, läderartade och ständigt gröna blad och i bladvecken knippen av väldoftande blommor med smala, vita kronblad. Frukten är en i regel röd, körsbärsstor stenfrukt med ett pergamentartat innerskikt (pergamenthinnan) som omger

(63 av 447 ord)
Vill du få tillgång till hela artikeln?
  • Författare:
  • Olle G. Olsson
  • Lennart Engstrand
  • Shu-Chin Hysing

Odling

Odling av kaffe kräver ett frostfritt klimat. Temperaturer på 15°–25° är mest lämpliga. Vid högre temperatur minskar fotosyntesen, och överskrids 30° skadas bladen liksom vid kraftig vind och torka. Kaffeplantorna fordrar god syretillgång i jorden, som därför måste vara väl dränerad. Styva leror är mindre lämpliga liksom lätta sandjordar, som ofta ger torkskador. I torra områden är jord med god vattenhållande förmåga gynnsam för odling. Jordarter

(65 av 462 ord)
  • Författare:
  • Birger Granström
  • Shu-Chin Hysing

Produktion och handel

Kaffehandeln omsätter flera miljarder kronor årligen och sysselsätter cirka 26 miljoner människor. Den totala världsproduktionen av kaffe uppgick 2012 till 8,8 miljoner ton råkaffe.

image/svg+xml

kaffe. Länder med årlig produktion

(29 av 201 ord)
  • Författare:
  • Ulf Erlandsson
  • Shu-Chin Hysing

Historik

Om hur, när och var kaffets stimulerande egenskaper upptäcktes finns inga säkra uppgifter, men sannolikt var det i Etiopien eller på södra Arabiska halvön. Det var bland araberna som drycken först fick större spridning, även om den i början också bland dem blev föremål för lokala förbud. Av araberna lärde

(50 av 351 ord)
  • Författare:
  • Jan-Öjvind Swahn

Litteraturanvisning

L. Elgklou, Kaffeboken (1993).
Källangivelse
Nationalencyklopedin, kaffe. http://www.ne.se/uppslagsverk/encyklopedi/lång/kaffe