kaffe (över turkiska av arabiska qawah tidigast med betydelsen ’vin’, sedan ’kaffe’), Coʹffea, släkte måreväxter med cirka 125 arter buskar eller småträd, de flesta hemmahörande i tropiska Afrika. De har motsatta, blanka, läderartade och ständigt gröna blad och i bladvecken knippen av väldoftande blommor med smala, vita kronblad. Frukten är en i regel röd, körsbärsstor stenfrukt med ett pergamentartat innerskikt (pergamenthinnan) som omger

(63 av 447 ord)
Vill du få tillgång till hela artikeln?

Odling

Odling av kaffe kräver ett frostfritt klimat. Temperaturer på 15°–25° är mest lämpliga. Vid högre temperatur minskar fotosyntesen, och överskrids 30° skadas bladen liksom vid kraftig vind och torka. Kaffeplantorna fordrar god syretillgång i jorden, som därför måste vara väl dränerad. Styva leror är mindre lämpliga liksom lätta sandjordar, som ofta ger torkskador. I torra områden är jord med god vattenhållande förmåga gynnsam för odling. Jordarter

(65 av 462 ord)

Produktion och handel

Kaffehandeln omsätter flera miljarder kronor årligen och sysselsätter cirka 26 miljoner människor. Den totala världsproduktionen av kaffe uppgick 2012 till 8,8 miljoner ton råkaffe.

image/svg+xml

kaffe. Länder med årlig produktion

(29 av 201 ord)

Historik

Om hur, när och var kaffets stimulerande egenskaper upptäcktes finns inga säkra uppgifter, men sannolikt var det i Etiopien eller på södra Arabiska halvön. Det var bland araberna som drycken först fick större spridning, även om den i början också bland dem blev föremål för lokala förbud. Av araberna lärde

(50 av 351 ord)

Medverkande

  • Birger Granström
  • Jan-Öjvind Swahn
  • Lennart Engstrand
  • Olle G. Olsson
  • Shu-Chin Hysing
  • Ulf Erlandsson

Litteraturanvisning

L. Elgklou, Kaffeboken (1993).
Källangivelse
Nationalencyklopedin, kaffe. http://www.ne.se/uppslagsverk/encyklopedi/lång/kaffe