kost, den blandning av olika livsmedel som intas dagligen för att täcka näringsbehovet. Kostens sammansättning kan variera inom vida gränser och ändå täcka

(23 av 158 ord)
Vill du få tillgång till hela artikeln?

Historik

Kosthållet har i Sverige som i andra länder präglats av regionala och sociala variationer och påverkats av yttre omständigheter som missväxt och kristider. Under tidigare epoker har myndigheterna även genom centraldirigering sökt reglera såväl tendenser till utjämning

(37 av 260 ord)

Medverkande

  • Leif Hambraeus
  • Nils-Arvid Bringéus

Litteraturanvisning

Livsmedelstabeller, utgiven av Statens livsmedelsverk ( 2:a upplagan 1984);
Kost, aktivitet och hälsa hos barn och ungdom, utgiven av Socialstyrelsen ( 1990);
Kost, motion & hälsa, utgiven av Socialstyrelsen & Statens livsmedelsverk ( 2:a upplagan 1992);
N. Keyland, Svensk allmogekost: Bidrag till den svenska folkhushållningens historia 1–2 ( 1919).
Källangivelse
Nationalencyklopedin, kost. http://www.ne.se/uppslagsverk/encyklopedi/lång/kost