Efter Vietnamkrigets slut och Nordvietnams och Sydvietnams återförening var landet ytterst fattigt med förstörda industrier och transportleder och därtill svårt skadade jordbruksområden och skogar. Näringslivet socialiserades också i söder, men privata småindustrier levde fortfarande kvar där. År 1986 tog reformister över den politiska makten. ”Renoveringspolitiken” Đôi Mói innebar en stegvis övergång från centralt planerad ekonomi till marknadsekonomi. Landet öppnades för utländska investerare och inflödet av kapital ökade kraftigt, framför allt under

(71 av 505 ord)
Vill du få tillgång till hela artikeln?

Jordbruk

Kring mitten av 1950-talet kollektiviserades jordbruket i Nordvietnam, och efter 1975 påbörjades motsvarande omvandling i södra Vietnam. Kollektiven kunde dock inte prestera den nödvändiga produktionsökningen, och redan 1979 lades delar av arbetet på kollektiven ut på kontrakt.

(37 av 263 ord)

Skogsbruk

Under Vietnamkriget förstördes stora skogsområden av kemiska vapen och bränder. Omfattande nyodlingar och utökat svedjejordbruk på sluttningarna reducerade därefter skogsarealen ännu mer.

(22 av 157 ord)

Fiske

Fisk spelar sedan gammalt en viktig roll i den vietnamesiska kosten och utgör en stor del av proteinintaget. Fram till och med

(22 av 151 ord)

Energi och mineral

Ved, spannmålsavfall och energi från små vattenkraftverk har traditionellt täckt det mesta av landets energibehov. Fortfarande har Vietnam internationellt sett låg percapitakonsumtion av kommersiell energi från fossila bränslen. Under 00-talet har dock behovet av energi till industrier och hushåll och för transporter årligen ökat med cirka 15 procent.

Förutsättningarna för energiproduktion skiljer sig mycket mellan norra och södra Vietnam, och

(60 av 422 ord)

Industri

Sedan gammalt har det funnits tung industri i norra Vietnam, inriktad på att använda regionens mineral- och energiråvaror. I söder fanns livsmedels- och textilindustri som förädlade råvarorna från jordbruksområdet kring nedre Mekong.

De nationella planerna efter återföreningen 1975 betonade en satsning på tung industri, men efter hand kom de

(49 av 349 ord)

Utrikeshandel

Under 1980-talet dominerade öststaterna i Vietnams utrikeshandel; Sovjetunionen svarade för 50–65 procent. Under senare delen av 1980-talet liberaliserades landets ekonomiska politik. Utrikeshandeln fick allt större betydelse och

(27 av 188 ord)

Turism och gastronomi

Turismen är en snabbt växande näring i Vietnam. År 2016 hade landet 10 miljoner besökare, de flesta kom från Kina, Sydkorea, USA och Japan.

Vietnams landskap är ståtligt med tätbevuxna risfält och ofta dramatiska bergs- och klippformationer. Turisternas vanligaste anhalter är Hanoi, Hô Chi Minh-staden och Huê.

Hanoi är en traditionell förvaltningsstad med miljöer från olika epoker. Stadskärnan har gammaldags charm. Staden hyser dessutom ett

(65 av 464 ord)

Medverkande

  • Solveig Mårtensson
  • Tove Janson Borglund
Källangivelse
Nationalencyklopedin, Näringsliv. http://www.ne.se/uppslagsverk/encyklopedi/lång/vietnam/näringsliv