-
garnityr
garnityr, inom konsthantverket beteckning för en av flera delar med gemensam form och dekor sammansatt helhet, t.ex. en möbelgrupp eller en uppsättning smycken. -
garnityr
garnityr, inom kokkonsten, detsamma som garnering. -
garnityr
garnityr, äldre typografisk term för komplett uppsättning av ett visst typsnitts grader, användes huvudsakligen om typer av bly. -
garnityr
garnityr inom dräktterminologin antingen en uppsättning lösa föremål som hör samman med dräkten: smycken, knappar o.d., eller dräktdetaljer som hör samman i sig, t.ex. en uppsättning underkläder. -
garnityr
garnity´r subst. ~et, plur. ~, best. plur. ~en ORDLED: garn-it-yr-etSvensk ordbok -
fransk mat
fransk mat, mat lagad i enlighet med fransk tradition.
-
Nantua
Nantua, garnityr till främst fiskrätter och ljusa fågelrätter, bestående av kräftstjärtar (eller hela kräftor) och tryffelskivor samt nantuasås, en gräddig béchamelsås som blandats med passerade kräftstjärtar och smaksatts med cognac. -
entrecote
entrecote, entrecôterev, den styckningsdetalj av kött som sitter mellan revbenen (placerad mellan högrev och biff) på nötdjur. -
Kamédiademet
Kamédiademet, diadem med guld, pärlor och kaméer, tillverkat 1809 för kejsarinnan Joséphine av franska juvelerarfirman Nitot. -
karambola
karambola, carambola, karambol, trädkrusbär, koromandelkrusbär, stjärnfrukt, Averrhoa carambola, art i familjen harsyreväxter.