1. livsmedel

    livsmedel, produkt som kan användas till mat eller dryck.

  2. genmodifierade livsmedel

    genmodifierade livsmedel, livsmedel som innehåller någon produkt som är genmodifierad.

  3. fermenterade livsmedel

    fermenterade livsmedel, livsmedel som tillverkas med hjälp av mikroorganismer (bakterier, jäst- eller mögelsvampar).
  4. nya livsmedel

    nya livsmedel, novel foods, benämning som avser vissa nya kategorier av livsmedel som hittills inte konsumerats i någon större utsträckning inom EU.

  5. Livsmedelsverket

    Livsmedelsverket, till 2003 Statens livsmedelsverk (SLV), den centrala expert- och tillsynsmyndigheten för livsmedelsfrågor med ansvar för livsmedelslagstiftningen.

  6. livsmedelstabell

    livsmedelstabell, kosttabell , sammanställning i tabellform över innehållet av energi och olika näringsämnen i livsmedel.
  7. livsmedelskemi

    livsmedelskemi, studier av kemiska egenskaper och reaktioner i livsmedel vid tillverkning, lagring och hantering, samt kemisk analys av livsmedel, t.ex. avseende näringsämnen, aromkomponenter och främmande ämnen (bekämpningsmedelsrester och miljögifter m.m.).
  8. livsmedelshygien

    livsmedelshygien, förhållanden och åtgärder som är nödvändiga för att producera, tillverka, förpacka, lagra och distribuera livsmedel som utan risk kan konsumeras av människor.

  9. livsmedelstoxikologi

    livsmedelstoxikologi, läran om toxiska (giftiga) ämnen i livsmedel, och de hälsorisker som kan orsakas av sådana ämnen.
  10. livsmedelsindustri

    livsmedelsindustri, industribransch med tillverkning av närings- och njutningsmedel.