-
livsmedel
livsmedel, produkt som kan användas till mat eller dryck.
-
genmodifierade livsmedel
genmodifierade livsmedel, livsmedel som innehåller någon produkt som är genmodifierad.
-
fermenterade livsmedel
fermenterade livsmedel, livsmedel som tillverkas med hjälp av mikroorganismer (bakterier, jäst- eller mögelsvampar). -
nya livsmedel
nya livsmedel, novel foods, benämning som avser vissa nya kategorier av livsmedel som hittills inte konsumerats i någon större utsträckning inom EU.
-
Livsmedelsverket
Livsmedelsverket, till 2003 Statens livsmedelsverk (SLV), den centrala expert- och tillsynsmyndigheten för livsmedelsfrågor med ansvar för livsmedelslagstiftningen.
-
livsmedelstabell
livsmedelstabell, kosttabell , sammanställning i tabellform över innehållet av energi och olika näringsämnen i livsmedel. -
livsmedelskemi
livsmedelskemi, studier av kemiska egenskaper och reaktioner i livsmedel vid tillverkning, lagring och hantering, samt kemisk analys av livsmedel, t.ex. avseende näringsämnen, aromkomponenter och främmande ämnen (bekämpningsmedelsrester och miljögifter m.m.). -
livsmedelshygien
livsmedelshygien, förhållanden och åtgärder som är nödvändiga för att producera, tillverka, förpacka, lagra och distribuera livsmedel som utan risk kan konsumeras av människor.
-
livsmedelstoxikologi
livsmedelstoxikologi, läran om toxiska (giftiga) ämnen i livsmedel, och de hälsorisker som kan orsakas av sådana ämnen. -
livsmedelsindustri
livsmedelsindustri, industribransch med tillverkning av närings- och njutningsmedel.