1. psykisk störning

    psykisk störning, tillstånd av psykisk ohälsa som drabbar personligheten, känslolivet och kognitionen (hjärnans förmåga att tänka och korrekt tolka sinnesintryck) och som orsakar lidande och funktionsnedsättning.

  2. epilepsi

    epilepsi, samlingsterm för olika former av plötsligt påkommande och plötsligt upphörande rubbningar i hjärnans funktion.
  3. vakuol

    vakuol, membranomgärdat hålrum i cytoplasman hos eukaryota celler, vilket kan innehålla till exempel vatten, cellvätska och delvis nedbruten föda.
  4. pubertet

    pubertet, pubertas, kroppsliga och psykiska förändringar hos människan, vilka uppträder vid tiden för könsmognaden, dvs. hos flickor från ca 10 till ca 14 år och hos pojkar från ca 12 till ca 16 år.
  5. limbiska systemet

    limbiska systemet, sammansatt system av nervceller som utgör en utvecklingshistoriskt äldre del av storhjärnan och hjärnbarken.

  6. finanskris

    finanskris, allvarlig rubbning i den finansiella marknadens funktion att tillgodose likviditetsbehov och omfördela risker i ekonomin.

  7. adrenogenitala rubbningar

    adrenogenitala rubbningar, störningar i könsutvecklingen, iakttagbara hos nyfödda eller uppkomna senare, orsakade av avvikelser från det normala i binjurebarkens bildning av könshormoner.
  8. sterilisering

    sterilisering, kirurgiskt ingrepp som utförs för att göra en individ steril, det vill säga oförmögen till fortplantning.
  9. emalj

    emalj, tandemalj, kroppens hårdaste vävnad, med en ythårdhet av 272–440 kg/mm 2 (Knoops ythårdhetstest).
  10. binjurar

    binjurar, endokrina organ belägna vid vardera njurens övre pol.