korv, vanligtvis avlång, slangformig, blandad charkuterivara med malet kött som huvudingrediens. Korvtraditionerna har utvecklats under många hundra år, och tillverkningen, som från början var manuell, sker i dag mestadels i industriell skala, i automatiserade

(34 av 239 ord)
Vill du få tillgång till hela artikeln?

Historia

Korv omnämns redan i Odysséen och var en mycket uppskattad rätt hos antikens romare. Apicius romerska kokbok från början av vår tideräkning har många korvrecept,

(25 av 173 ord)

Medverkande

  • Arne Fredriksson
  • Jan-Öjvind Swahn
  • Karin Ydén

Litteraturanvisning

K.-O. Arnstberg & A. Björklund, Korvboken ( 2:a upplagan 1991);
N.-A. Bringéus, ”’Är Hålle hemma?’: Om profylaktiska åtgärder vid kokning av blodkorv”, Saga och sed 1972.
Källangivelse
Nationalencyklopedin, korv. http://www.ne.se/uppslagsverk/encyklopedi/lång/korv