bakning, framställning av bröd. I denna artikel skildras bakningen som process, särskilt det kemiska förloppet, och huvuddragen i dess historia. De tekniska hjälpmedel som utnyttjas, framför allt i större

(29 av 206 ord)
Vill du få tillgång till hela artikeln?

Degberedningen

Degberedningen börjar med uppvägning av ingredienserna. För en optimal jäsning regleras vattnets temperatur så att degtemperaturen hamnar på 26–28 °C. Deggörningen, knådningen, kan indelas i vattenupptagning, glutenbildning och inarbetning av luft. För att en homogen deg

(35 av 247 ord)

Degmognad

Innan man formar brödämnet får degen vila, så att degutvecklingen kan

(11 av 59 ord)

Uppslagning

Uppslagning innebär att degen formas till bullar, limpor o.d. För att

(11 av 25 ord)

Jäsning

Jäsning av de formade degämnena sker i ett raskrum eller på en jäsbana. Den andra

(15 av 105 ord)

Avbakning

Avbakning, gräddning, av de färdigjästa degämnena sker i bakugnen vid en temperatur av 200–250 °C, beroende på brödtyp. I början av gräddningen tillför man ofta vattenånga, kvalmning. Den

(27 av 187 ord)

Efterbehandling

Efterbehandlingen består i att det mjuka ömtåliga brödet får svalna, innan

(11 av 25 ord)

Historik

Konsten att baka är mycket gammal. I Ramses III:s grav från 1100-talet f.Kr. har man funnit väggmålningar som avbildar ett egyptiskt storbageri. Tidigt bakade

(22 av 170 ord)

Medverkande

  • Urban Girhammar
Källangivelse
Nationalencyklopedin, bakning. http://www.ne.se/uppslagsverk/encyklopedi/lång/bakning