franska viner, viner som är odlade och producerade i Frankrike. Frankrike är en av världens största vinproducenter. Landet har runt

(20 av 137 ord)
Vill du få tillgång till hela artikeln?

Klimat

Skillnader i klimat, jordmån och topografi gör att Frankrikes viner erbjuder

(11 av 52 ord)

Druvor

I Frankrike odlas ett stort antal druvsorter, i stort sett alla av arten Vitis vinifera. Bland de franska druvsorterna finns några mycket uppskattade druvor som hör till de mest odlade i hela världen. Bland dessa finns rödvinsdruvorna Cabernet

(38 av 265 ord)

Vinlagstiftning

Frankrikes vinlagstiftning har anor från 1935. Frankrike följer i dag den generella EU-modellen som delar upp viner i ”viner med geografiskt ursprung” och ”viner utan geografiskt ursprung” (se vin). Viner med geografiskt ursprung delas in i två nivåer, AOP, appellation d'origine contrôlée (viner med skyddad ursprungsbeteckning, tidigare kallad AOC), och IGP, indication géographique protégée (viner med skyddad geografisk beteckning). Viner utan geografiskt ursprung kallas vin de France. Dessa beteckningar har ersatt de inte längre använda beteckningarna AOC, VDQS, vin de

(80 av 723 ord)

Historia

Det var grekerna som började sprida vinodlingen i Frankrike. Runt 600 f.Kr. grundade de Marseille. Romarna fortsatte att sprida vinodlingarna längs floden Rhône och längre upp i Frankrike. Varhelst de drog fram hade de med sig vinrankor. På 500-talet e.Kr. var vinproduktionen utbredd i många delar av Frankrike.

Under medeltiden stod kyrkan och klostren för mycket av vinkunnandet. På 1300- och 1400-talen skickade Bourgognehertigarna regionens viner upp till Holland och Flandern men också till

(74 av 525 ord)

Medverkande

  • Britt Karlsson
  • Per Karlsson

Litteraturanvisning

B. och P. Karlsson, Vinlandet Frankrike: Trend och tradition (2014).
Källangivelse
Nationalencyklopedin, franska viner. http://www.ne.se/uppslagsverk/encyklopedi/lång/franska-viner