franska viner. Frankrike är en av världens största vinproducenter, och fransmännen

(11 av 58 ord)
Vill du få tillgång till hela artikeln?

Klimat

En av Frankrikes stora tillgångar är klimatet, som varierar från relativt varmt

(12 av 81 ord)

Druvor

De olika druvsorterna är av avgörande betydelse för vinernas karaktär. De franska vinodlarna har lyckats få fram några av de mest högklassiga sorterna. Till storheterna hör rödvinsdruvorna Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot, Pinot Noir, Syrah, Grenache och Gamay

(38 av 270 ord)

Vinlagstiftning

Frankrikes vinlagstiftning har anor från 1935. Det finns fyra kvalitetsklasser: Appellation d’Origine Contrôlée (AOC), Vin Délimité de Qualité Supérieure (VDQS), vin de pays och vin de table. En utgångspunkt för den franska vinlagstiftningen är att vissa geografiska områden anses bättre än för andra att producera vin, särskilt en viss typ av vin. Begreppet terroir är grundläggande och omfattar olika egenskaper i ett område såsom klimat, mikroklimat, topografi, hydrologi, jordmån och druvsorter.

image/jpeg

franska viner. Etiketterna på franska viner ger information

(80 av 828 ord)

Historia

Vin började troligen framställas i Sydfrankrike (Midi) ca 700 år f.Kr. av druvor som grekiska sjöfarare förde med sig. Vid tiden kring Kr.f. planterade romarna vin i de områden som än i dag räknas till Frankrikes främsta: Bourgogne, Côtes-du-Rhône, Bordeaux, Val de

(42 av 293 ord)

Medverkande

  • Urban Laurin

Litteraturanvisning

C. Coates, The Wines of France ( 1990);
Hugh Johnson, Konsten att njuta av vin ( svensk översättning 1986);
Hugh Johnson, Vinlexikon ( svensk översättning, reviderad upplaga 1989).
Källangivelse
Nationalencyklopedin, franska viner. http://www.ne.se/uppslagsverk/encyklopedi/lång/franska-viner