Numera tillverkas vinet med högteknologiska metoder även om en del producenter håller fast vid gamla och traditionella metoder. Vineriet, den lokal där vinet görs, ser ofta ut som ett laboratorium. Varje detalj i tillverkningsprocessen kan kontrolleras. Vinmakaren gör vinet och har en mängd beslut att fatta under vinifieringen (tillverkningen). Varje beslut påverkar vinets doft och smak. Kunskaperna om vad som händer när man gör

(64 av 452 ord)
Vill du få tillgång till hela artikeln?

Vitt vin

Gröna vindruvor pressas före jäsningen. Skalen finns inte med under jäsningen. Ju försiktigare man pressar druvorna, desto finare vin erhålls. Pressas druvorna hårt, så att skal, frön och skaft går sönder, får man med bittra och illasmakande ämnen. För vitt vin föredrar man att en klar must får

(48 av 336 ord)

Sött vin

Söta viner görs av druvor med hög sockerhalt. I Tyskland tillsätts ibland ojäst druvmust till färdigjästa viner när man gör enkla, söta viner. Vissa viner avbryter man jäsningen på innan allt socker har jäst ut genom att man tillsätter alkohol till det jäsande vinet. Då får man ett vin med en högre alkoholhalt och en hel del

(57 av 402 ord)

Rött vin

Druvorna för rött vin krossas med hjälp av en maskin. Ibland får alla eller en del av skaften finnas med under jäsningen. För att få vinet rött måste man låta skalen vara med under jäsningen så att färgen lakas ur. Skalen kan dock tas bort innan jäsningen är avslutad. Traditionellt används vid jäsningen kar eller tankar av ek, men numera används oftast tankar av rostfritt stål. För röda viner är en jästemperatur av 25–30 °C vanlig. Jäsning vid en temperatur av

(80 av 659 ord)

Rosévin

Rosévin görs normalt av rödvinsdruvor. Se vidare rosévin.

(8 av 8 ord)

Mousserande vin

Mousserande vin produceras genom att stilla lättviner genomgår en andra jäsning i ett slutet kärl. Trycket medför att koldioxid omvandlas till kolsyra, som

(23 av 160 ord)

Lagring

Efter jäsningen behöver vinet mogna en tid före buteljering. De flesta viner är färdiga att drickas så snart de har buteljerats. Många vinner dock på att lagras några år i flaskan;

(31 av 220 ord)

Svenska viner

Klimatet i Sverige har ansetts vara för kallt för odling av druvor kommersiellt. Däremot finns det svenska företag som importerar druvmust för jäsning till vin. Även import av färdiga viner för produktion av mousserande vin förekommer. Sverige har en lång

(40 av 279 ord)

Medverkande

  • Urban Laurin
Källangivelse
Nationalencyklopedin, Vintillverkning. http://www.ne.se/uppslagsverk/encyklopedi/lång/vin/vintillverkning