I vineriet, vinanläggningen där vinet görs, ska druvorna förvandlas till vin. En stor anläggning kan se ut som en fabrik med långa rader av skinande rostfria ståltankar. En mindre vinproducent kan ha enbart några få jästankar av betong, trä eller glasfiber i en gammal källare. Vinmakaren har många tillfällen att påverka den slutliga smaken på vinet. Vinmakarens alla beslut och handgrepp har stor inverkan på slutresultatet. För att få ett vin utan defekter krävs noggrann övervakning av alla moment i

(80 av 587 ord)
Vill du få tillgång till hela artikeln?

Vitt vin

Gröna vindruvor för vitt vin pressas före jäsningen. Skalen finns inte med under jäsningen. För att få en klar must innan jäsningen låter man den ibland ligga i en tank över natten vid sval temperatur, runt 8–10 °C. Det sker då

(41 av 287 ord)

Sött vin

Söta viner görs vanligen av druvor som skördats med extra hög sockerhalt. Det finns olika metoder för att erhålla extra söta druvor. Söta viner gjorda med förstärkning, starkviner, beskrivs separat nedan.

Det enklaste sättet att få extra söt must, och därmed ett vin med sötma, är att helt enkelt skörda druvorna extra sent. Det ger dock sällan tillräckligt med socker för att göra riktigt söta viner.

(66 av 467 ord)

Starkvin

Ibland avbryter man jäsningen innan allt socker har jäst ut genom

(11 av 54 ord)

Rött vin

Har de blå druvorna som man ska göra rött vin av skördats för hand åker de vanligen först ned i en så kallad avstjälkningsmaskin, som skiljer druvan från stjälken. Det är ovanligt att ha stjälkarna med under jäsningen. Har druvorna skördats med maskin sitter stjälken kvar på vinrankan och endast själva bären (druvorna) kommer in till vinanläggningen. Druvorna kan krossas lätt innan de åker ner i jästanken. För att få vinet rött måste man låta skalen vara med under jäsningen,

(80 av 576 ord)

Klarning och filtrering

Innan buteljering kan man klara och filtrera vinerna. De flesta producenter gör detta, men

(14 av 95 ord)

Kolsyremaceration

För att göra lätta rödviner som går att dricka unga (till exempel Beaujolais Nouveau) används ibland metoden

(17 av 115 ord)

Rosévin

Rosévin görs normalt av rödvinsdruvor. Se vidare rosévin.

(8 av 8 ord)

Mousserande vin

För att göra mousserande vin gör man först ett vanligt stilla vin. Sedan tillsätter man socker och jäst till det färdigjästa stilla vinet och överför det till en sluten behållare. Vinet genomgår då en andra jäsning i

(37 av 259 ord)

Lagring

Efter jäsningen kan vinet behöva stabilisera sig eller mogna en tid före buteljering. De flesta viner är färdiga att drickas så snart de har buteljerats och

(26 av 179 ord)

Svenska viner

Sverige har en lång tradition av produktion av jästa drycker gjorda på svenska bär och frukter. För vinodling anses klimatet dock vara för kallt. Trots

(25 av 177 ord)

Olika förslutningar

Förr menade man att naturkorkens syregenomsläpplighet var en viktig del av dess egenskaper, med den långsamma oxidation detta

(18 av 126 ord)

Medverkande

  • Britt Karlsson
  • Per Karlsson
  • Urban Laurin
Källangivelse
Nationalencyklopedin, Vintillverkning. http://www.ne.se/uppslagsverk/encyklopedi/lång/vin/vintillverkning