smaksinne, gustus, kemiskt sinne hos djur inklusive människan som framför allt

(11 av 71 ord)
Vill du få tillgång till hela artikeln?

Människa

Smaksinnescellerna är specialiserade celler i det yttersta cellskiktet (epitelet) i slemhinnorna i

(12 av 82 ord)

De fem smakerna

Man urskiljer numera fem smaker: salt, surt, sött, umami och beskt. Kanske finns en sjätte smak, fett, och möjligen en sjunde, vatten, men beläggen är ännu mycket svaga. Tidigare trodde man att olika delar av tungan var specialiserade för

(39 av 272 ord)

Funktion

En funktion hos smaksinnet är att stimulera oss att äta vissa näringsämnen: kolhydrater (sött), proteiner (umami), natriumjoner och kloridjoner (salt) samt kanske fett. I vårt moderna samhälle

(27 av 187 ord)

Flera sinnen påverkar smakintryck

Smak i gastronomisk mening innefattar inte bara smaksinnet, utan också via näshålan luktsinnet (t.ex. kryddors arom) samt via munhålan

(19 av 131 ord)

Övriga djur

De första sinnen som uppträdde hos djuren var förmodligen kemiska. De flesta djur har någon form av kemiskt

(18 av 128 ord)

Medverkande

  • Anders Lundquist
Källangivelse
Nationalencyklopedin, smaksinne. http://www.ne.se/uppslagsverk/encyklopedi/lång/smaksinne