Har de blå druvorna som man ska göra rött vin av skördats för hand åker de vanligen först ned i en så kallad avstjälkningsmaskin, som skiljer druvan från stjälken. Det är ovanligt att ha stjälkarna med under jäsningen. Har druvorna skördats med maskin sitter stjälken kvar på vinrankan och endast själva bären (druvorna) kommer in till vinanläggningen. Druvorna kan krossas lätt innan de åker ner i jästanken. För att få vinet rött måste man låta skalen

(76 av 540 ord)
Vill du få tillgång till hela artikeln?

Klarning och filtrering

Innan buteljering kan man klara och filtrera vinerna. De flesta producenter gör detta, men

(14 av 95 ord)

Kolsyremaceration

För att göra lätta rödviner som går att dricka unga (till exempel Beaujolais Nouveau) används ibland metoden

(17 av 115 ord)

Medverkande

  • Britt Karlsson
  • Per Karlsson
Källangivelse
Nationalencyklopedin, Rött vin. http://www.ne.se/uppslagsverk/encyklopedi/lång/vin/vintillverkning/rött-vin