Klimat och hållbarhet

Ska du arbeta med klimat- och hållbarhetsfrågor under terminen? De här lektions- och aktivitetstipsen förenklar förhoppningsvis din planering.

Klimatfrågan är alltjämt högt upp på samtidsagendan. På den här sidan hittar du som är lärare lektionstips och aktiviteter som du kan använda för att belysa klimatfrågan, indelade i tre kategorier: Samspel med naturen, Framtid och utveckling samt Konsumtionsvanor.

Tips: Vill du arbeta ämnesövergripande är det här ett guldläge. Flera läromedel inkluderar hela kapitel eller delar som handlar om hållbarhet och passar utmärkt att jobbas med gemensamt. Prata ihop dig med dina kollegor och kör. Delad glädje är som vi vet oftast dubbel.

Har du inte tillgång till NE:s läromedel idag? Registrera dig för en provperiod så får du tillgång till allt material på sidan i 30 dagar, helt kostnadsfritt.

Framtid och utveckling

Hur lever vi i dag? Hur kan vi leva mer klimatsmart i framtiden? Och vad är egentligen hållbar utveckling? Är det svårt att ställa om hur vi lever, på enskild nivå och större samhällsnivå? Frågorna är många. Här får du underlag till att belysa några av svaren.

Här hittar du exempel på undervisningsmaterial.

 

 

 

.

Samspel med naturen

Människans påverkan på naturen är stor. För stor menar vissa. Den här kategorin handlar om vad vi ska ha naturen till och hur vi gör för att leva i balans med den.

Här hittar du exempel på undervisningsmaterial.

Konsumtionsvanor

Valen vi gör när vi konsumerar är enligt de flesta det område där vi själva enklast kan göra störst skillnad. Hur konsumerar du och dina elever? Vad är det som spelar roll för er? Kan ni göra något annorlunda?

Här hittar du exempel på undervisningsmaterial.

 

Framtid och utveckling

Vad är hållbar utveckling? Hållbar utveckling handlar om att vara rädd om miljön som vi själva, våra barn och våra barnbarn ska leva i. I det här avsnittet i Biologi 7–9 ges en introduktion till de tre delar som hållbar utveckling delas in i: ekologisk, social och ekonomisk hållbarhet.

Film: Omställning. Patrik Olsson försöker ställa om till en mer hållbar livsstil. Han har anpassat maten, boendet, transporterna och sina inköp. Men påverkar hans val livskvaliteten? Vi träffar också Maria Wetterstrand, grön samhällsdebattör, som berättar om vikten av att skifta till en hållbar livsstil. Men när man ställer om bryter man också mot normen. Hur kan man skapa förändring och få med folk på nya idéer?

Mer om hållbar utveckling. Ett helt kapitel i Geografi 7–9 beskriver hållbarhet och vår gemensamma framtid ur flera olika perspektiv.

Hållbar kemi. Hur kan vi titta på hållbarhet med kemiglasögonen på? På de flesta sätt, så klart. Även i Kemi 7–9 finns ett kapitel som går igenom hållbarhet. Även en mängd extramaterial inklusive ett flertal pedagogiska filmer om bland annat plast.

Är papper hållbart? Precis som många andra ämnen och material återvinns papper. I Sverige återvinner vi 95 procent av alla tidningar, tidskrifter, reklamblad och kataloger. Hur går det till att göra papper? Ta reda på allt från början med trädet i skogen till papperet du skriver på. För kemi 4–6.

Temapaket Energi. Temapaketet fördjupar elevens kunskap om energi och vår användning av energi. Hur mycket kemisk energi i form av godis kan man äta med gott samvete? Missa inte filmerna om sprit från jeans och hur vi ska få nya bilbränslen.

 

Världens klimat

Ta hjälp av tjänsten Världens klimat om du vill få koll på klimatfrågan. Det är en kunskapstjänst utvecklad för högstadiet och gymnasiet som ger eleven de bästa förutsättningarna för att djupdyka i klimatfrågan. Författad av en av Sveriges främsta experter på ämnet, klimatologiprofessor Markku Rummukainen.

 

.

Samspel med naturen

Temapaket Miljö. I det här temapaketet för årskurs 1–6 finns tolv roliga och lärorika övningar om vår miljö. Samla växter och smådjur, skriv en eldagbok och lär mer om klimatförändring, övergödning och mycket annat.

Så funkar naturen. I läromedlet Biologi 4–6 finns kapitlet Så funkar naturen. I det reder du och klassen ut olika begrepp som natur, miljö och hur vi lever i samspel.

Sopor på tråd i marken. Varför kan man slänga vissa saker i naturen och andra inte? Hur lång tid tar det för olika material att förmultna? Ta reda på det med hjälp av den här övningen för biologi 4–6.

Vad ska vi ha naturen till? För att kunna värna om naturen är det viktigt att förstå hur människan använder naturen. Människan och naturen är en kursdel i biologi 4–6 som reder ut det hela.

 

.

Konsumtionsvanor

För hem- och konsumentkunskap

Insekter till frukost? De flesta inser nog att vi inte kan fortsätta att leva som vi alltid har gjort utan att vi måste börja tänka på nya sätt och bryta våra gamla vanor. Frågan är om utveckling bara kan betyda tillväxt – mer och större. Eller kan utveckling betyda förändring på andra sätt?

(O)hållbar konsumtion. Hur konsumerar vi i dag och hur kan vi konsumera mer hållbart? I Hem- och konsumentkunskap 7–9 kan ni prata mer om hur man själv kan påverka och se på sin konsumtion utifrån ett hållbart perspektiv.

Klimatsmart burgare. Tänk om vegetarisk mat skulle vara normen i samhället? I denna övning kommer eleverna att få fundera över de klimatsmarta alternativ vi har i dag genom att planera för och tillaga en klimatsmart burgare.

Jag och vatten. Hur många gånger under en dag använder man egentligen vatten? Med den här övningen blir eleven mer medveten om den egna vattenförbrukningen.

Temapaket Mat och miljö. Temapaketet fördjupar elevens kunskap om mat och miljö. Vad är virtuellt vatten? Hur får vi mat om 100 år? Låt eleverna spela bingo med olika miljösymboler eller uppfinna en egen miljösymbol!

.

För slöjd 7–9

Mode och miljö. I samband med att modeindustrin sedan 1900-talet blivit allt större har dess miljöpåverkan också ökat drastiskt. I Slöjd 7–9 går ni igenom hur man är både fashionista och miljömedveten.

Film: Varför bränns kläder? Den här filmen synar klädföretagens löften om att återanvända gamla kläder. Det är dyrt och tar lång tid att göra nya textilier av återanvända fibrer.

Är billiga kläder verkligen billiga? Nyproducerade billiga plagg innebär stor miljöpåverkan. Men är det verkligen så att billiga kläder är billiga? I den här övningen får dina elever räkna ut vad deras favoritplagg kostar per användning. Och fundera på om det kanske finns andra alternativ.

 

 

Klimat- och hållbarhetsquiz

Vill du utmana dina kollegor i klurig kunskap? Eller kanske ge dig själv något uppslag till undervisningen? Gör vårt quiz om klimat och hållbarhet. Snabbt, lärorikt och kul.

 

 

Är du nyfiken på digitala läromedel från NE? Prova kostnadsfritt i 30 dagar.