Mobbning i skolan

Ingen elev ska behöva råka ut för mobbning. Vi har samlat aktiviteter kring hur du och dina elever kan arbeta mot mobbning i eller utanför skolan.

Skolan har ansvar för att ingen elev ska behöva råka ut för mobbning. Enligt organisationen Friends visar forskning och erfarenhet att det bästa sättet att stoppa mobbning är genom förebyggande insatser. Vi har samlat avsnitt, aktiviteter och övningar om hur du kan arbeta tillsammans med dina elever för att skolan ska vara en plats fri från mobbning och taskigt beteende.

Hur är vi schysta mot varandra?

Den här kategorin ger några exempel på hur ni i klassen kan diskutera mobbning i skolan, och hur ni kan hjälpas åt för att vara schysta mot varandra.

Här hittar du exempel på undervisningsmaterial.

 

 

 

.

Relationer, trygghet och att må bra

Hur gör man för att må bra? Det skiftar naturligtvis från person till person men det finns några universella ingredienser för välmående. Här går vi igenom en del saker som är bra att göra, eller bra att undvika, för att vara nöjd i livet samt vad man kan göra eller tänka på om man mår dåligt.

Här hittar du exempel på undervisningsmaterial.

Beteende på internet

Många skriver saker på nätet som man kanske inte skulle säga direkt till någon personligen. Varför är det så? Och vad kan vi tänka på för att vara schysta även online?

Här hittar du exempel på undervisningsmaterial.

 

Hur är vi schysta mot varandra

Hur är man en bra kompis? Vad ska vi göra när någon blir mobbad i eller utanför skolan? I SO 1–3 får eleverna lära sig mer om kompisregler, mobbning och hur man ska skriva till varandra på nätet. Finns även i NO 1–3.

Tema: Kränkande begrepp. I det här temat för samhällskunskap i högstadiet och gymnasiet går du och klassen in på
ord som tidigare varit vedertagna men som numera uppfattas som sårande, nedlåtande, kränkande eller till och med rasistiska.

Taskigt beteende. Lagen skyddar oss på flera sätt mot taskigt beteende från andra. I den här övningen i Samhällskunskap 4–6 får ni fördjupa era kunskaper om diskriminering och andra typer av kränkningar.

Film: Mobbning i fokus. Programledaren och komikern Nour El Refai tar sig an mobbning på ett humoristiskt sätt och funderar kring mobbare, mobbning och hur det var när hon själv gick i skolan.

.

Relationer, trygghet och att må bra

Vem vänder man sig till om man är ledsen och behöver prata? Alla behöver någon att prata med ibland, av många olika anledningar. Inte minst när man är ledsen. Låt eleverna prata om vem de vänder sig till när de behöver prata, få hjälp eller stöd.

The Mathematics of Love. Hur stor är egentligen sannolikheten att hitta en lämplig partner?
Se ett TED-talk där Hanna Gry pratar om kärlekens matematik.

Film: Full fart – En film om stress. Stressen i vårt samhälle har ökat med nästan 300 procent de senaste 20 åren. Varför blir vi stressade? Hur kan vi undvika stressen? Det är några av de frågor stressforskaren Alexander Perski och psykologen Fredrik Livheim svarar på i filmen som riktar sig till mellanstadieelever.

 

 

Synen på kroppen – att tycka om sig själv. Att tycka om sina vänner är självklart, att tycka om sig själv på samma sätt är svårare. Idrott och hälsa 7–9 innehåller ett kapitel om synen på kroppen, kroppsideal och konsten att vara snäll mot sig själv.

Musik och hälsa. Musik är ingen medicin. Den botar inte sjukdomar. Däremot kan den få oss att må bättre. Den ökar vårt välbefinnande fysiskt och psykiskt och bidrar på så sätt till bättre hälsa.

Depression och ångest. Tonåren innebär större möjligheter men också större ansvar och krav, vilket kan påverka det psykiska måendet. I det här kapitlet får eleverna bland annat lära sig mer om bland annat depression, ångest, beroende och vad som påverkar hjärnans belöningssystem. För Biologi 7–9 och Naturkunskap 2.

Filmer om psykisk ohälsa. Det kan fortfarande vara svårt att prata om psykisk ohälsa. Men kanske är den unga generationen på väg att ändra på det. I Play hittar du drygt 90 filmer som berör ämnet.

.

Beteende på internet

Vad gör skolan? Vad gör skolan om någon elev blir utsatt för trakasserier på sociala medier? I den här övningen får eleverna diskutera reglerna på er skola och vad skolan gör om något sådant inträffar.

Internet och säkerhet. Datorer, mobiler och internet har blivit en stor del av våra liv. Med hjälp av dem kan vi göra många fantastiska saker och få tillgång till sådant som människor bara kunde drömma om för femtio år sedan. Men det finns även baksidor. I det här kapitlet i Teknik 4–6 får eleverna lära sig mer om internet och säkerhet.

Att sprida bilder – rätt och fel. Vad är rätt och fel när det gäller att sprida bilder i sociala medier. Låt eleverna diskutera. För Bild 4–6 och 7–9.

Relationer på internet. Grooming, dickpics och nätporr. I den här filmen i Biologi 4–6 och 7–9 reder man ut begreppen och lyfter fram saker som är bra att veta när man skapar nya relationer på internet.

Jag på internet. Låt dina elever skriva en kort berättelse där de berättar om både bra och dåliga saker som de har upplevt via internet eller genom sin mobil. För samhällskunskap på mellanstadiet men perfekt aktivitet att arbeta med ämnesövergripande.

Värderingsövning: Är det okej att…? Ställ er på rad i klassrummet eller på någon annan större yta (gärna utomhus!). Läs upp olika påståenden, ta ställning och diskutera sedan tillsammans.

Film: E-mobbning. Vad innebär E-mobbning? Är det skillnad om det sker på Internet och i mobiltelefoner i stället för IRL? Filmen ger råd och stöd samt öppnar för diskussion kring hur vi beter oss mot varandra på nätet. För högstadieelever.

Du och andra på internet. I SVA och SV 4–6 får eleverna läsa om publicitetsreglerna och reflektera kring rätt och fel beteende på internet. Här finns också en reflektionsövning om hur man vill bli behandlad i sociala medier. Låt dina elever diskutera (och gärna spela in diskussionen).

kommunikation i digitala medier. I Svenska 1–3 kan eleverna lära sig mer om kommunikation i digitala medier.
Hur talar och skriver de i digitala medier? Vilka risker finns när de talar och skriver i digitala medier? Och vad är deras ansvar?

.

Är du nyfiken på NE:s läromedel och kunskapstjänster? Prova kostnadsfritt i 30 dagar.