Demokrati och val

Ta NE till hjälp för att diskutera svensk politik i ditt klassrum.

Ska du undervisa om svensk politik? Ta riksdagsvalet 2022 som utgångspunkt för att undervisa om olika ideologier, hur en demokrati och Sveriges statsskick fungerar. Om vilka partier som finns i dag och vad som är partiernas politiska inriktning.

Nytt tema: Valet 2022

Nytt aktuellt tema som tar upp hur samhället fungerar, hur valsystemet är uppbyggt, vad de politiska partierna står för och vilka ideologier de vilar på. Du hittar även övningar och aktiviteter som är bra att arbeta med inför valet.

Mer material för din undervisning

Oavsett vilken årskurs du undervisar i hittar du även övningar, aktiviteter och matiga avsnitt att använda tillsammans med dina elever.

Pst! Missa inte att NE:s redaktion har uppdaterat ett flertal artiklar i Nationalencyklopedin för att säkerställa deras tillförlitlighet och aktualitet inför valet. Du hittar dem här.

.

Undervisningsmaterial för åk 4–6

Politik och påverkan är ett djupgående avsnitt i Samhällskunskap 4–6 som ger dig och klassen undervisningsmaterial för att utforska olika ideologier, partier, riksdagen samt kommunerna. Du får även underlag för din undervisning för att kunna gå igenom vad en diktatur och en demokrati är samt hur medborgare kan påverka politiken i olika frågor.

Film: Riksdagen – pågående demokrati
Lär er mer om riksdagen och vad en riksdagsledamot har för uppgifter. En viktig film om demokratins hjärta och de folkvalda politikerna.

Film: Så fungerar Sverige – valrörelse, politik, styre
Valtid i Sverige! Hur går valet till? Och vad är det egentligen vi väljer för något? Det och mycket mer får vi veta i den här helanimerade filmen som på ett roligt, enkelt och lättåtkomligt sätt tar upp den demokratiska processen.

Vem ska bilda regering?
Utse med tärningens hjälp en ny regering. Gör övningen i mindre grupper eller gemensamt på tavlan i hela klassen. Här hittar du övningen.

Min egen regering
Låt eleverna möblera om i regeringen och fundera på om det saknas ministrar. Vore det en bra idé att ha en barnminister? Finns det andra frågor som kan behöva en egen minister? Till aktiviteten.

Vem gör vad i staten?
Med en enkel övning där de ska para ihop ett begrepp med rätt mening kan eleverna lära sig mer om statens uppbyggnad och uppgifter.

 

Har du inte tillgång till NE:s läromedel i dag?

Registrera dig för en provperiod så får du tillgång till allt material på sidan i 30 dagar, helt kostnadsfritt. .

 

Pussla ihop en majoritet
I den här övningen lär sig eleverna mer om majoritetsprincipen genom att räkna röster och fundera på vilka partier som kan få igenom sina förslag.

Övertyga en diktator
Låt eleverna fördjupa sina kunskaper om demokrati och diktatur. Uppgiften är att skriva en argumenterande text i syfte att övertyga en diktator om demokratins fördelar. Till aktiviteten.

Undervisningsmaterial för åk 7–9

Har du inte tillgång till NE:s läromedel i dag?

Registrera dig för en provperiod så får du tillgång till allt material på sidan i 30 dagar, helt kostnadsfritt.

Demokrati och Sveriges statsskick
I Samhällskunskap 7–9 hittar du det omfattande avsnittet Demokrati som går igenom demokratins historia. I kursdelen Sveriges statsskick finns material som breddar elevens förståelse för det demokratiska systemet i Sverige och våra grundlagar.

Så funkar valet i Sverige
Missa inte avsnittet om valsystemet och hur valet fungerar i Sverige. Givetvis avslutats avsnittet med ett quiz så att du snabbt kan ta tempen på kunskapen i klassrummet.

Film: Vad är en ideologi
I extramaterialet som tillhör Vad är politik i Samhällskunskap 7–9 hittar du flertalet filmer som förklarar de olika ideologierna på ett kärnfullt sätt.

Film: Riksdagens pågående demokrati
Vi lär oss mer om riksdagen och vad en riksdagsledamot har för uppgifter. En film om demokratins hjärta och de folkvalda politikerna. Till filmen.

Bygg ett eget statsskick
I den här fördjupningsuppgiften lär sig eleverna om statsskick genom att ta ställning till ett antal frågor för att bygga en demokrati eller diktatur. Avsluta gärna med gemensam presentation och diskussion med resten av klassen.
.

Undervisningsmaterial för gymnasiet

I Samhällskunskap 1, 2, 3 finns ett helt avsnitt om demokratins grunder som går igenom olika ideologier samt resonerar kring huruvida det kan finnas utmaningar med demokratin.

Djupdyk i Sveriges statsskick och grundlagar. I det här avsnittet ges även möjlighet att utforska Sveriges politiska partier och andra intressegrupper som verkar på den politiska arenan.

Demokratins utmaningar. I avsnittet om demokratins utmaningar hittar du mängder med extramaterial för dig och din klass såsom filmer, fördjupningsuppgifter, diskussionsuppgifter och analysuppgifter.

Politiker och politiska partier. Avsnittet kan användas för att gå igenom Sveriges partier. I Lärarstödet finns även uppgiften Att intervjua en politiker med tydliga instruktioner och syften förankrade i det centrala innehållet.

 

Har du inte tillgång till NE:s läromedel i dag?

Registrera dig för en provperiod så får du tillgång till allt material på sidan i 30 dagar, helt kostnadsfritt.
.

Uppdaterade artiklar i Nationalencyklopedin

NE:s redaktion har uppdaterat ett flertal artiklar i Nationalencyklopedin för att säkerställa deras tillförlitlighet och aktualitet inför valet. Här hittar du ett axplock av uppdaterade artiklar som kan vara bra att botanisera bland när ni ska djupdyka i valet.

Notera att många av artiklarna även finns i enkla versioner med ett lättare språk som passar de yngre eleverna. Du växlar enkelt mellan de olika nivåerna direkt i artikeln.

Är du nyfiken på NE:s läromedel och kunskapstjänster? Prova kostnadsfritt i 30 dagar.