(1 av 1 ord)
Vill du få tillgång till hela artikeln?

Antiken

Västerlandets gastronomi tog sin början i Egypten, där ett rikt bildmaterial ger en god uppfattning om de tekniska resurserna. Dessutom hade grönsaks- och kryddväxtodlingen nått en hög utveckling.

(28 av 198 ord)

Medeltiden

Medeltidens kokkonst hade att ta hänsyn till de kyrkliga påbuden om fastor och om förbjudna råvaror. Genom kyrkans dominerande

(19 av 130 ord)

Nya tiden

Det var i renässansens Italien, i rika köpmäns palats och vid förfinade furstehov som det nya västerländska köket föddes. Där började man använda råvaror och tillsatser som länge varit bortglömda, t.ex. tryffel och champinjoner, och köttet skars upp till portionsbitar, som hanterades med gaffel och kniv. Redda såser, patéer och pastarätter blev mode, och den rika tillgången på rörsocker gav upphov till ett nytt skrå, sockerbagarnas. När Katarina av Medici 1533 gifte sig med den blivande Henrik II av

(78 av 559 ord)

Sverige

Kokkonsten i Sverige har, om än med viss försening, följt de internationella trenderna, och Norden låg tidigt inom räckhåll för handeln med kolonialvaror. När det gäller själva matlagningen är vi dock dåligt underrättade; den tidigaste källa som ger vissa upplysningar om tillredningen

(42 av 300 ord)

Medverkande

  • Jan-Öjvind Swahn
Källangivelse
Nationalencyklopedin, Kokkonsten i Europa. http://www.ne.se/uppslagsverk/encyklopedi/lång/kokkonst/kokkonsten-i-europa