fbpx

Inspiration

NO

Språk

SO

PREST

åk F–9

Gy

Mobbning i skolan

Skolan har ansvar för att ingen elev ska behöva råka ut för mobbning. Enligt organisationen Friends visar forskning och erfarenhet att det bästa sättet att stoppa mobbning är genom förebyggande insatser. Vi har samlat avsnitt, aktiviteter och övningar om hur du kan arbeta tillsammans med dina elever för att skolan ska vara en plats fri från mobbning och taskigt beteende.

Samhällsvetenskap

åk F–9

Gy

Hur är vi schysta mot varandra

Den här kategorin ger några exempel på hur ni i klassen kan diskutera mobbning i skolan, och hur ni kan hjälpas åt för att vara schysta mot varandra.

Avsnitt

SO

åk F–3

Hur är man en bra kompis?

Vad ska vi göra när någon blir mobbad i eller utanför skolan? I SO F–3 får eleverna lära sig mer om kompisregler, mobbning och hur man ska skriva till varandra på nätet. Finns även i NO F–3.

Till avsnittet

Avsnitt

Samhällskunskap

Gy

Tema: Kränkande begrepp

I det här temat för samhällskunskap i högstadiet och gymnasiet går du och klassen in på ord som tidigare varit vedertagna men som numera uppfattas som sårande, nedlåtande, kränkande eller till och med rasistiska.

Till avsnittet

Övning

Samhällskunskap

åk 4–6

Taskigt beteende

Lagen skyddar oss på flera sätt mot taskigt beteende från andra. I den här övningen i Samhällskunskap 4–6 får ni fördjupa era kunskaper om diskriminering och andra typer av kränkningar.

Till övningen

Aktivitet

Samhällskunskap

åk 7–9

Film med övningar: Mobbning i fokus

Programledaren och komikern Nour El Refai tar sig an mobbning på ett humoristiskt sätt och funderar kring mobbare, mobbning och hur det var när hon själv gick i skolan. Arbeta gärna med de diskussionsfrågor och uppgifter som du hittar i studiehandledningen före och efter filmen.

Till aktiviteten

Filmer om psykisk hälsa

Det kan fortfarande vara svårt att prata om psykisk ohälsa. Men kanske är den unga generationen på väg att ändra på det. I Play hittar du drygt 90 filmer som berör ämnet.

NO

Biologi

Svenska

Musik

Idrott och hälsa

åk 4–9

Gy

Relationer, trygghet och att må bra

Hur gör man för att må bra? Det skiftar naturligtvis från person till person men det finns några universella ingredienser för välmående. Här går vi igenom en del saker som är bra att göra, eller bra att undvika, för att vara nöjd i livet samt vad man kan göra eller tänka på om man mår dåligt.

Aktivitet

Biologi

åk 7–9

Vem vänder man sig till om man är ledsen och behöver prata?

Alla behöver någon att prata med ibland, av många olika anledningar. Inte minst när man är ledsen. Låt eleverna prata om vem de vänder sig till när de behöver prata, få hjälp eller stöd.

Till aktiviteten

Film

Biologi

åk 7–9

The Mathematics of Love

Hur stor är egentligen sannolikheten att hitta en lämplig partner? Se ett TED-talk där Hanna Gry pratar om kärlekens matematik.

Till filmen

Film

Svenska

åk 4–9

Film: Full fart – en film om stress

Stressen i vårt samhälle har ökat med nästan 300 procent de senaste 20 åren. Varför blir vi stressade? Hur kan vi undvika stressen? Det är några av de frågor stressforskaren Alexander Perski och psykologen Fredrik Livheim svarar på i filmen som riktar sig till mellanstadie- elever.

Till filmen

Kapitel

Idrott och hälsa

åk 7–9

Synen på kroppen – att tycka om sig själv

Att tycka om sina vänner är självklart, att tycka om sig själv på samma sätt är svårare. Idrott och hälsa 7–9 innehåller ett kapitel om synen på kroppen, kroppsideal och konsten att vara snäll mot sig själv.

Till kapitlet

Avsnitt

Musik

åk 4–9

Musik och hälsa

Musik är ingen medicin. Den botar inte sjukdomar. Däremot kan den få oss att må bättre. Den ökar vårt välbefinnande fysiskt och psykiskt och bidrar på så sätt till bättre hälsa.

Till avsnittet

Kapitel

Naturkunskap

Gy

Depression och ångest

Tonåren innebär större möjligheter men också större ansvar och krav, vilket kan påverka det psykiska måendet. I det här kapitlet får eleverna lära sig mer om bland annat depression, ångest, beroende och vad som påverkar hjärnans belöningssystem. För Biologi 7–9 och Naturkunskap 2.

Till kapitlet

Svenska

Teknik

Samhällskunskap

Bild

Biologi

Religionskunskap

SVA

F–9

Beteende på internet

Många skriver saker på nätet som man kanske inte skulle säga direkt till någon personligen. Varför är det så? Och vad kan vi tänka på för att vara schysta även online?

Övning

Samhällskunskap

åk 4–9

Vad gör skolan?

Vad gör skolan om någon elev blir utsatt för trakasserier på sociala medier? I den här övningen får eleverna diskutera reglerna på er skola och vad skolan gör om något sådant inträffar.

Till övningen

Avsnitt

Teknik

åk 4–6

Internet och säkerhet

Datorer, mobiler och internet har blivit en stor del av våra liv. Med hjälp av dem kan vi göra många fantastiska saker och få tillgång till sådant som människor bara kunde drömma om för femtio år sedan. Men det finns även baksidor. I det här avsnittet i Teknik 4–6 får eleverna lära sig mer om internet och säkerhet.

Till avsnittet

Aktivitet

Bild

åk 4–9

Att sprida bilder – rätt och fel

Vad är rätt och fel när det gäller att sprida bilder i sociala medier? Låt eleverna diskutera. För Bild 4–6 och 7–9.

Till aktiviteten

Film

Biologi

Samhällskunskap

åk 4–9

Relationer på internet

Grooming, dickpics och nätporr. I den här filmen i Biologi 4–6 och 7–9 reder man ut begreppen och lyfter fram saker som är bra att veta när man skapar nya relationer på internet.

Till filmen

Aktivitet

Samhällskunskap

åk 4–6

Jag på internet

Låt dina elever skriva en kort berättelse där de berättar om både bra och dåliga saker som de har upplevt via internet eller genom sin mobil. För samhällskunskap på mellanstadiet men perfekt aktivitet att arbeta med ämnesövergripande.

Till aktiviteten

Aktivitet

Religionskunskap

åk 4–6

Värderingsövning: Är det okej att…?

Ställ er på rad i klassrummet eller på någon annan större yta (gärna utomhus!). Läs upp olika påståenden, ta ställning och diskutera sedan tillsammans.

Till aktiviteten

Film

Samhällskunskap

åk 7–9

Film: E-mobbning

Vad innebär E-mobbning? Är det skillnad om det sker på internet och i mobiltelefoner i stället för IRL? Filmen ger råd och stöd samt öppnar för diskussion kring hur vi beter oss mot varandra på nätet. För högstadieelever.

Till filmen

Avsnitt

Svenska

SVA

åk 4–6

Du och andra på internet

I SVA och SV 4–6 får eleverna läsa om publicitetsreglerna och reflektera kring rätt och fel beteende på internet. Här finns också en reflektionsövning om hur man vill bli behandlad i sociala medier. Låt dina elever diskutera (och gärna spela in diskussionen).

Till avsnittet

Avsnitt

Svenska

Gy

Kommunikation i digitala medier

I Svenska för gymnasiet kan eleverna lära sig mer om kommunikation i digitala medier. Hur talar och skriver de i digitala medier? Vilka risker finns när de talar och skriver i digitala medier? Och vad är deras ansvar?

Till avsnittet

NE i klassrummet

Kom igång direkt

Att komma igång med NE är enkelt. Vill du veta mer om hur du optimerar ditt användande kan du alltid ställa en fråga i chatten eller delta i någon av de utbildningar vi erbjuder.