fbpx

Privat

Hur bra koll har du på vad du får och inte får göra inom ramen för allemansrätten?

Allemansrätten – ett kulturarv och en nationalsymbol. Visste du att allemansrätten är mer eller mindre unik för Sverige och finns inskriven i grundlagen? Den ger oss rätten att vistas i naturen och att i skog och mark plocka blommor, bär och svamp. Men med frihet kommer ansvar. Nedan listar vi vad du bör tänka på när du vistas ute i naturen.

allemansrätten

Lämna inga spår efter dig

Har du haft picknick ute i naturen? Glöm då inte att städa undan efter dig. Natur, djur och människor kan skadas av metall, plast och annat avfall. Att ställa soppåsar bredvid en full papperskorg är ingen god idé. Vilda djur river gärna sönder påsarna och drar ut skräpet, vilket kan orsaka stort lidande för både djur och natur.

Rätten att få plocka kottar – en omstridd fråga

En omstridd fråga är rätten att plocka tallkottar. Att ta nedfallna kottar är sedan gammalt tillåtet. Däremot är det straffbart att plocka kottar från tallarnas grenar. Sådana kottar har numera värde genom att fröna behövs för skogsplanteringen. Detsamma gäller för pinnar och grenar: du får lov att plocka det som ligger på marken. Tänk på att inte knäcka grenar från levande träd eller riva upp växter när du klättrar på klippor.

Håll avstånd till hus och privata tomter

Att promenera över någon annans mark är tillåtet så länge marken inte tar skada av detta. Däremot är det straffbart att gå över privat tomt, nysådd åker eller annan ömtålig äga. Tänk på att tomten inte alltid är inhägnad och att det kan bli hemfridsbrott om man går nära bostadshus. Kan du kika in genom husets fönster? Då är du alldeles för nära. Det finns inget exakt avstånd som du måste hålla, men du bör undvika det närmaste området kring bebodda hus. Sätt dig in i den boendes situation och tänk hur nära du själv skulle vilja att andra människor promenerade vid ditt hem. En bra tumregel är att ju mer störande den aktivitet du ägnar dig åt kan uppfattas, desto längre avstånd bör du hålla till huset.

Nöden har ingen lag

Du får använda naturen som toalett, men tänk på att våra bakterier kan skada andra människor och djur. Gräv därför en grop som du kan bajsa i och täck över med löv eller stenar. Tänk också på att bakterier sprids i vatten, så se till att du inte är nära ett vattendrag.

Lek inte med elden

Om du gör upp en eld när du är ute i naturen ska du se till att göra det på ett ställe där elden inte kan sprida sig. Klippor är ett ställe som du aldrig ska göra upp eld på eftersom de kan spricka av värmen och ge ärr i naturen. När du hittat en bra plats – glöm då inte att släcka elden innan du går därifrån.

Naturen är hem för tusentals djur och växter

Skog, vatten och strand kryllar av djurliv. Därför är det viktigt att värna om det ekosystem som du befinner dig i. Skräm, jaga, skada eller förstör inte för djuren. Som hundägare är det särskilt viktigt att du nu på sommaren har hunden kopplad för att inte skrämma bort till exempel kid eller förstöra fågelbon med ägg.

Lämna kvar en bit av svampstället

Allemansrätten gör det möjligt för oss att plocka blommor, bär och svamp fritt i naturen. Har du turen att hitta ett riktigt guldställe ska du vara rädd om det. Även om det är frestande så bör du inte plocka allt från samma ställe. Lämna kvar lite så att naturen får en chans att återhämta sig. Tänk också på att vissa bär och svampar är giftiga. Titta noga så att du inte stoppar fel saker i munnen.