Nobel

Här hittar du ett urval av lektions- och aktivitetstips i Nobelprisets anda att använda i din undervisning, oavsett årskurs.

Den 10 december är synonymt med Nobelprisutdelning och bankett. Men Nobels arv är givetvis mycket större än kunglig middag och fest. Runt det hela finns massvis med lektionstips och övningar för olika ämnen.

Här har vi samlat lektionstips i 3 kategorier: Pristagare och uppfinnare, Fred och rättvisa och Litteraturpriset.

Pst! NE:s redaktion har både lagt till och uppdaterat artiklar i Nationalencyklopedin med koppling till årets pristagare för att säkerställa deras tillförlitlighet och aktualitet. Du hittar dem här.

Har du inte tillgång till NE:s läromedel i dag? Registrera dig för en provperiod så får du tillgång till allt material på sidan i 30 dagar, helt kostnadsfritt.

Pristagare och uppfinnare

Nästan 1 000 personer har fått Nobelpris (om man räknar med priset i ekonomisk vetenskap till Alfred Nobels minne som inte är ett ”riktigt” Nobelpris). Vi listar några av alla dessa pristagare tillsammans med Alfred Nobel själv och andra svenska uppfinnare.

Här hittar du exempel på undervisningsmaterial.

 

 

 

.

Fred och rättvisa

Vad fick Nobel, som genom sina uppfinningar i förlängningen bidrog till krigets förödelse, att vilja instifta ett fredspris? Låt eleverna fördjupa sig i fredspriset, i en av dess mest kända pristagare samt i landet där det delas ut.

Här hittar du exempel på undervisningsmaterial.

Litteraturpriset

Ett av de priser som väcker mest intresse och engagemang är litteraturpriset.
I den här kategorin finns bland annat ett helt tema som knyter an till årets pristagare och övningar där klassen kan titta närmare på pristagarna med jämställdhetsglasögonen på.

Här hittar du exempel på undervisningsmaterial.

 

Pristagare och uppfinnare

Nobelpris i kemi. 2022 års Nobelpris i kemi handlar om hur tre forskare utvecklat metoder för att klicka ihop molekyldelar så att det bildas exakt den molekyl som önskas. Tack vare de tre forskarnas upptäckter kan kemister nu klicka ihop molekyler för att göra nya läkemedel mot till exempel cancer, studera olika molekyler i celler, göra material som fångar in solljus och mycket mer. I samtliga kemiläromedel finns ett avsnitt i kursdelen “Fler resurser” som beskriver Nobelpristagarna och deras upptäckter.

Livsförbättrande lysdioder. 2014 fick de japanska forskarna Isamu Akasaki, Hiroshi Amano och Shuji Nakamura Nobelpriset i fysik för att de uppfunnit den blå lysdioden. En uppfinning som inneburit en mindre revolution i fattiga länder, där man under de senaste åren har fått allt bättre tillgång till bra belysning. Den här filmen visar hur dessa viktiga komponenter uppfanns samt hur de fungerar. För Teknik 4–6 och 7–9.

Svenska uppfinningar. Sverige är ett land med en lång historia av framgångsrika uppfinnare. Utforska några av alla betydelsefulla svenska uppfinningar i den här tidslinjen i Teknik 7–9.

Svenska uppfinnare. Vill du och klassen veta mer om personerna bakom ovan nämnda uppfinningar? I Teknik 7–9 och Geografi 7–9 listar vi några av de mest tongivande svenska uppfinnarna.

Har du inte tillgång till NE:s läromedel i dag? Registrera dig för en provperiod så får du tillgång till allt material på sidan i 30 dagar, helt kostnadsfritt.

.

Fred och rättvisa

Fredsprislandet. Nobels fredspris delas som bekant ut i Norge. Men hur är det egentligen att leva i vårt grannland? Hur styrs landet, hur ser näringslivet ut och hur ser norrmännen på sitt land? I de här filmerna i Geografi 4–6 blandas hisnande vackra vyer över lågland, berg och fjordlandskap med information om Norges flora och fauna och besök i Oslo. Vi får också reda på mycket om Nobels fredspris, norskt skolväsende och annat.

Nominate your hero. Tänk om det fanns ett Nobelpris i social rättvisa. Låt klassen agera jury och välja ut sin egen Nobelpristagare. För Engelska åk 6.

Vad är en lama? 1989 fick Dalai lama Nobels fredspris. Men hur går det till när en lama utses? Varför är Dalai lama viktig inom buddhismen? Se filmen Dalai lama och låt eleverna lära sig mer om honom.

Tema om pressfrihet. 2021 års fredspris tilldelades journalisterna Dmitrij Muratov och Maria Ressa för deras ”insatser för att skydda yttrandefriheten, som är en förutsättning för demokrati och varaktig fred”. Nu finns ett helt nytt tema om pressfrihet och varför den är essentiell för demokratin. Finns i Samhällskunskap 7–9 och Samhällskunskap 1, 2 och 3 gy.

Har du inte tillgång till NE:s läromedel i dag? Registrera dig för en provperiod så får du tillgång till allt material på sidan i 30 dagar, helt kostnadsfritt.

.

Litteraturpriset

Beskriv ett musikstycke i ord. När vi berättar om musikupplevelser behöver vi ofta använda bildspråk och liknelser. Poeten och Nobelpristagaren Tomas Tranströmer beskrev en musikupplevelse i en dikt (“Allegro”, 1962). Låt klassen välja ett musikstycke och göra samma sak i Musik 7–9.

Spansktalande författare. Elva författare från sex spansktalande länder har fått Nobelpriset i litteratur. Här kan dina elever förkovra sig och sedan testa sina kunskaper i ett Nobelquiz. Övning 4.4.5 ¿Comprendes? La literatura i Spanska åk 7.

Vem får Litteraturpriset? Vem har fått Nobelpriset i litteratur? Hur många hittills har varit kvinnor? Hur många författare kommer från Sverige? Vilket land har genom sina författare fått priset flest gånger? Låt eleverna fundera över skillnader i sådant som hur många män och kvinnor som tilldelats priset och varifrån pristagarna kommer. Kanske väcker det några tankar? För Svenska 9.

Boken som konstform. Låt eleverna botanisera på en loppmarknad för att få tag på en bok att göra bokkonst av eller köp själv in böcker som eleverna kan använda. Efter att ha läst boken ska de använda den för att skapa ett konstverk där de antingen tolkar berättelsen eller ger uttryck för en känsla de fått då de läst boken.

Denna uppgift finns i Svenska 8 och kan lämpligen göras ämnesövergripande tillsammans med bildämnet.

Har du inte tillgång till NE:s läromedel i dag? Registrera dig för en provperiod så får du tillgång till allt material på sidan i 30 dagar, helt kostnadsfritt.

.

Extramaterial Nobel

Alfred Nobel

Vem var egentligen mannen bakom världens mest prestigefyllda pris, Alfred Nobel? Vad uppfann han själv och hur blev priset ett pris? Läs mer om Alfred Nobel i uppslagsverket.

Vad hände när?

Uppgift där klassen ska ta reda på i vilken ordning historiska händelser eller historiska perioder skedde. Låt klassen anpassa uppgiften efter Nobelrelaterade händelser och först gissa genom att sätta siffrorna 1–6 i den ordning som man tror att händelserna inträffade.

Låt sedan eleverna leta fram händelsen i uppslagsverket och skriva ner årtalet för händelsen.
.

Årets pristagare

Apropå pris...

I Matematik för förskoleklass kan eleverna lära sig mer om pris, mynt och pengar. Para ihop rätt mynt med rätt värde och hjälp räven att räkna pris/addera med mynt.

Nobelquiz

Vill du utmana dina kollegor i klurig kunskap? Eller kanske ge dig själv något uppslag till undervisningen? Gör vårt Nobelquiz! Snabbt, lärorikt och kul.

.

Är du nyfiken på digitala läromedel från NE? Prova kostnadsfritt i 30 dagar.