fbpx

15 tips

åk 4–9

Språk

NO

SO

Matematik

PREST

Nobel och hans pris

Den 10 december är synonymt med Nobelprisutdelning, bankett och middag. Men Nobels arv är givetvis mycket större än så. Runt det hela finns massvis med lektionstips och övningar för olika ämnen.

Teknik

Geografi

Historia

åk 4–6

åk 7–9

Pristagare

Nästan 1 000 personer har fått Nobelpris (om man räknar med priset i ekonomisk vetenskap till Alfred Nobels minne som inte är ett ”riktigt” Nobelpris). Vi listar några av alla dessa pristagare tillsammans med Alfred Nobel själv och andra svenska uppfinnare.

Film

Teknik

åk 4–9

Livsförbättrande lysdioder

2014 fick de japanska forskarna Isamu Akasaki, Hiroshi Amano och Shuji Nakamura Nobelpriset i fysik för att de uppfunnit den blå lysdioden. En uppfinning som inneburit en mindre revolution i fattiga länder, där man under de senaste åren har fått allt bättre tillgång till bra belysning. Den här filmen visar hur dessa viktiga komponenter uppfanns samt hur de fungerar. För teknik 4–6 och 7–9.

Till filmen

Avsnitt

Teknik

åk 7–9

Svenska uppfinningar

Sverige är ett land med en lång historia av framgångsrika uppfinnare. Utforska några av alla svenska och betydelsefulla uppfinningar i den här interaktiva tidslinjen.

Till avsnittet

Material

Geografi

åk 7–9

Svenska uppfinnare

Vill du och klassen veta mer om personerna bakom ovan nämnda uppfinningar? Här listar vi några av de mest tongivande svenska uppfinnarna.

Till materialet

Avsnitt

Historia

åk 7–9

Historiska svenska uppfinnare

I avsnittet listas och beskrivs svenska uppfinnare som Gustav de Laval, Jonas Wenström och Lars Magnus Ericsson.

Till avsnittet

Svenska

Matte

Historia

Kemi

åk 4–9

Nobel och prisernas historia

Vem var egentligen Alfred Nobel, varför instiftade han priserna och testamenterade sin förmögenhet att delas ut till pristagarna?

Avsnitt

Historia

åk 4–6

Vad hände när?

I vilken ordning skedde följande sex historiska händelser eller historiska perioder? Låt klassen anpassa uppgiften efter Nobelrelaterade händelser och först gissa genom att sätta siffrorna 1–6 i den ordning som man tror att händelserna inträffade.

Till avsnittet

Avsnitt

Matte

F–3

Apropå pris…

I Matte 1 & 2 kan klassen lära sig mer om pris, mynt och pengar. Para ihop rätt mynt med rätt värde och hjälp räven att räkna pris/addera med mynt.

Till avsnittet

Blogg

Alfred Nobel

Vem var egentligen mannen bakom världens mest prestigefyllda pris, Alfred Nobel? Vad uppfann han själv och hur blev priset ett pris? Läs mer om Alfred Nobel i uppslagsverket.

Till bloggen

Övning

Svenska

åk 9

Nobelprisets världskarta

Gör tillsammans i klassen en världskarta där ni placerar in Nobelpristagarna i litteratur. Vems röster hörs och vilka röster är det som vi ännu inte har hört? Diskutera och problematisera.

Till övning

Avsnitt

Kemi

åk 7–9

Nobelpriset i kemi 2023

”För upptäckt och syntes av kvantprickar”. Så löd motiveringen för årets Nobelpris i kemi som tilldelades Moungi Bawendi, Louis Brus och Aleksej Jekimov. Kvantprickar är partiklar som är så små att deras egenskaper bestäms av kvantmekaniska fenomen. En kvantprick kan bestå av något tusental atomer. Låt eleverna läsa om de tre forskarna och deras arbete.

Till avsnittet

Geografi

Engelska

Religion

åk 4–6

åk 7–9

Fred och rättvisa

Vad fick Nobel, som genom sina uppfinningar i förlängningen bidrog till krigets förödelse, att vilja instifta ett fredspris? Låt eleverna fördjupa sig i fredspriset, i en av dess mest kända pristagare samt i landet där det delas ut.

Film

Geografi

åk 4–6

Fredsprislandet

Nobels fredspris delas som bekant ut i Norge. Men hur är det egentligen att leva i vårt grannland? Hur styrs landet, hur ser näringslivet ut och hur ser norrmännen på sitt land? I de här filmerna i Geografi 4–6 blandas hisnande vackra vyer över lågland, berg och fjordlandskap med information om Norges flora och fauna och besök i Oslo. Vi får också veta mycket om Nobels fredspris, norskt skolväsende och annat.

Till materialet

Avsnitt

Engelska

åk 6

Nominate your hero

Tänk om det fanns ett Nobelpris i social rättvisa. Låt klassen agera jury och välja ut sin egen Nobelpristagare.

Till avsnittet

Film

Religion

åk 7–9

Vad är en lama?

1989 fick Dalai lama Nobels fredspris. Men hur går det till när en lama utses? Varför är Dalai lama viktig inom buddhismen? Se filmen Dalai lama och låt eleverna lära sig mer om honom.

Till filmen

Svenska

Spanska

Musik

åk 7–9

Litteraturpriset

Ett av de priser som väcker mest intresse och engagemang är litteraturpriset. I den här kategorin finns bland annat ett helt tema som knyter an till årets pristagare och övningar där klassen kan titta närmare på pristagarna med jämställdhetsglasögonen på.

Avsnitt

Musik

åk 7–9

Beskriv ett musikstycke i ord

När vi berättar om musikupplevelser behöver vi ofta använda bildspråk och liknelser. Poeten och Nobelpristagaren Tomas Tranströmer beskrev en musikupplevelse i en dikt (“Allegro”, 1962). Låt eleverna välja ett musikstycke och göra samma sak.

Till avsnittet

Övning

Spanska

åk 7

Spansktalande författare

Elva författare från sex spansktalande länder har fått Nobelpriset i litteratur. Låt dina elever förkovra sig bland dem och sedan testa sina kunskaper i ett Nobelquiz. Övning 4.4.8 ¿Comprendes? La literatura i Spanska åk 7.

Till övning

Övning

Svenska

åk 9

Vem får Litteraturpriset?

Vem har fått Nobelpriset i litteratur? Hur många hittills har varit kvinnor? Hur många författare kommer från Sverige? Vilket land har genom sina författare fått priset flest gånger? Låt eleverna fundera över skillnader i sådant som hur många män och kvinnor som tilldelats priset och varifrån pristagarna kommer. Kanske väcker det några tankar?

Till övning

Material

Svenska

åk 8

Boken som konstform

Låt eleverna botanisera på en loppmarknad för att få tag på en bok att göra bokkonst av eller köp själv in böcker som eleverna kan använda. Efter att ha läst boken ska de använda den för att skapa ett konstverk där de antingen tolkar berättelsen eller ger uttryck för en känsla de fått då de läst boken. Denna uppgift kan lämpligen göras ämnesövergripande tillsammans med bildämnet.

Till materialet

NE i klassrummet

Kom igång direkt

Att komma igång med NE är enkelt. Vill du veta mer om hur du optimerar ditt användande kan du alltid ställa en fråga i chatten eller delta i någon av de utbildningar vi erbjuder.