fbpx

Nytt från oss

Martin på NE – ett ess på UX

NE:s läromedel ska vara enkla att använda. Det är våra webbutvecklares och designers främsta ambition. Martin Lindeborg är vår mest engagerade UX-designer, eller användarupplevelsedesigner, som han själv beskriver det. Han har tidigare jobbat länge som fotograf och har ett skarpt öga för detaljer. Läs mer om hur han jobbar för att designa NE:s läromedel.

Har du stött på digitala system och hemsidor som gör dig förvirrad och frustrerad? Martin arbetar med att göra NE lättare att använda.

– God design är den som användaren kan förstå och använda. Ofta när det gäller UX-design är den som bäst när den bara är självklar. Du hittar dit du ska, du kan utföra uppgiften och du tänker inte på att det är designat av någon, berättar Martin.

Martin har alltid varit intresserad av förhållandet mellan människa och teknik. Att med sin design kunna ge elever möjlighet att lära sig på bästa sätt är något som driver honom.

 

“UX-design är som bäst när den inte märks, eller bara ger användaren en bra känsla.”

 

– Jag vill så gärna att lärarna känner att de sparar tid på att använda våra produkter. Jag vill såklart också att det ska vara lätt för eleverna att ta till sig innehållet.

Martin är inte bara ett designproffs, han är också drivande i arbetet med NE:s uppslagsverk för de allra yngsta, Haja. För att lära känna användarna har tjänsten testats på en lågstadieskola i Malmö. Under testerna slogs Martin av hur duktiga barnen var på att navigera i digitala system.

 

– En viktig insikt var att barn är väldigt smarta men också väldigt lättdistraherade. Då måste vi hitta rätt nivå av lekfullhet och lagom mängd information för dem att ta till sig.

Martin på NE – ett ess på UX

Martin får energi av att vara ute och prata med elever och lärare som använder NE:s produkter. Då får han se hur produkterna används och kan bättre förstå elevens eller lärarens behov.

– En central del i att skapa en användarvänlig produkt är att testa den, nå användarna och få feedback.

Jag tror mycket på det. Jag tycker det är så spännande att se hur något mottas av den som ska uppleva designen.

FAKTA

Martin Lindeborg

🤠 Oväntad talang:Är extremt nördig, lär mig allt om allt när jag hittar ett nytt intresse. Det senaste är löpning där jag med svår astma gått från att inte vilja springa ens 200 meter till att kunna springa en halvmaraton.”  

 

🎒Favoritämne under skoltiden:Fotografisk bild.”

 

📚 Har pluggat:Interaktionsdesign på Malmö universitet, konstvetenskap och etnologi på Lunds universitet, KY-utbildning i bildjournalistik på Nordens fotoskola på Biskops-Arnö och dokumentärfotografi på Hola folkhögskola.”

 

🕺🏽 Gör på fritiden: “Löptränar både själv, tillsammans med grannar och i löpargruppen Runacademy i Malmö. Gör yoga, köper för många vinylskivor och bakar surdegsbröd.”

 

🫶🏼 Det bästa med att jobba som UX-designer är:Att få arbeta på flera olika nivåer, både med det kognitiva, empatiska, logiska och det rent visuella.”

Martin vill jättegärna veta hur du upplever användarvänligheten på NE. Skriv till honom och berätta!

Martin Lindeborg

UX-designer