fbpx

Privat

Edmund Hillary och Tenzing Norgay

Edmund Hillary

Hillary Sir Edmund, 1919–2008, nyzeeländsk bergsbestigare och forskningsresande. Hillary deltog 1952–53 tillsammans med sherpan Tenzing Norgay i den brittiska expeditionen till världens högsta berg, Mount Everest, och de blev 29 maj 1953 de första som nådde bergets topp. Två år senare ledde han en nyzeeländsk forskargrupp som medverkade i Commonwealth Trans-Antarctic Expedition, och nådde 4 januari 1958 Sydpolen landvägen med traktor.

Under 1960-talet medverkade han i flera vetenskapliga expeditioner till Himalaya. År 1977 deltog han i en farofylld färd med s.k. jet boats uppför Ganges till dess källor i bergen.

Hillary gav ut en rad böcker om sina expeditioner, däribland Antarktis besegrat (svensk översättning 1959, tillsammans med V. Fuchs) och Högt bland tunna moln (svensk översättning 1963). Hans memoarer Nothing Venture, Nothing Win utkom 1975.

Tenzing Norgay

Tenzing Norgay, 1914–86, nepalesisk bergsbestigare, tillhörande sherpafolket. Tenzing Norgay deltog i en rad Mount Everest-expeditioner, och 29 maj 1953 var han och Edmund Hillary de första som besteg bergets topp.

Prova NE.se gratis

Vikten av HBTQI-kunskap i skolans värld

Barn har rätt att utvecklas i en trygg miljö och bli bemötta med respekt. I vår gästblogg delar författaren och genusvetaren Edward Summanen med sig av sina tankar kring skolans roll i att främja ungas hälsa.

Läs mer

Nya kursdelar i svenska

Upptäck nya kursdelar i läromedlen i svenska.

Läs mer

10 trender inom digitala läromedel

På bara ett decennium har både undervisningen och digitaliseringen i sig förändrats drastiskt. Vilka trender är på frammarsch de närmaste tio åren? NE tittar i spåkulan på hur digitala läromedel kommer att se ut, användas och förbättras under 2020-talet.

Läs mer