fbpx

Privat

Kan du lära dig något av en drink – utan att dricka den?

Sensommaren är här. Unna dig en god svalkande dryck och håll kvar sommarkänslan. För dig vars kunskapstörst aldrig tar slut serverar vi här några härliga drycker fyllda med kunskap. Och det bästa av allt: du behöver inte dricka dem för att släcka din kunskapstörst. Bara njut och läs vidare.

Tomatjuice och Blodiga Maria

Bloody Mary är av namnet att döma en röd drink. Det är en klassisk drink speciellt till brunch. Drinken innehåller vodka, tomatjuice och lite citronsaft, kryddad med några stänk Tabasco eller worcestershiresås samt salt och peppar. Drinken garneras ibland med en selleristjälk.

Men Bloody Mary är även en referens till den ökända engelska drottningen Maria I (Mary I) som levde under tidigt 1500-tal (1516–58). Maria  kämpade för att göra England till ett katolskt land igen. 1554 slog hon ned ett protestantiskt uppror, gifte sig med den blivande spanske kungen Filip II och återinförde därefter katolicismen.

Protestanterna i landet förföljdes och brändes som kättare på bål, skyldiga till religionsbrott. Cirka 300 personer brändes som kättare och främst drabbades vanliga hantverkare och arbetare. Och så uppkom drottningens blodiga smeknamn.

Tequila – en piña men ingen kaktus

Du har säkert hört sången någon gång. Den nästan instrumentala rock and roll-dängan framförd av The Champs. Det enda ordet som sjungs är ”Tequila”. Men tequila är som bekant även en spritdryck som har fått sitt namn av staden Tequila 500 km väster om Mexicos huvudstad Mexico City. Tequila får produceras endast i den mexikanska delstaten Jalisco, runt staden Tequila samt i grannområdena Guanajuato, Michoacán, Nayarit och Tamaulipas.

Drycken görs av växtsaften, pulque, som finns i stammen av en viss agaveart. När plantan skördas skärs bladen bort och den förtjockade stammen, hjärtat (piña), som liknar en stor ananas används. För att drycken ska få heta tequila måste dess utgångsmaterial till minst 51  % bestå av blå agave, tequila-agave (Agaʹve tequilaʹna), som tillhör familjen sparrisväxter.

Hemingways recept på dry martini

I filmerna ser vi ofta James Bond stiligt sippande på en ”shaken not stirred” dry martini. Det klassiska receptet är två tredjedelar gin och en tredjedel torr fransk vermouth. Ernest Hemingway ansåg dock att en idealisk dry martini bör blandas av 64 delar gin och en del vermouth.

Ernest Hemingway är en av journalistikens stora 1900-talsgestalter. Efter en kort tid som reporter på Kansas City Star kom Hemingway som ambulansförare till italienska fronten i första världskriget. Åren 1922–28 hörde han till exilförfattarna i Paris. Under spanska inbördeskriget och andra världskriget fungerade Hemingway som krigskorrespondent och var mellan 1940 och 1958 bosatt på Cuba.

Ernest Hemingway fick 1953 Pulitzerpriset för skönlitteratur och 1954 Nobelpriset i litteratur. Som författare påverkade han starkt samtida och efterföljande kolleger med sin stil och hållning. Som person blev han inkarnationen av machomannen och en internationell celebritet.
Drycken görs av växtsaften, pulque, som finns i stammen av en viss agaveart. När plantan skördas skärs bladen bort och den förtjockade stammen, hjärtat (piña), som liknar en stor ananas används. För att drycken ska få heta tequila måste dess utgångsmaterial till minst 51  % bestå av blå agave, tequila-agave (Agaʹve tequilaʹna), som tillhör familjen sparrisväxter.

Champagne och Frank Sinatras kända bubblor

Frank Sinatra sjunger i en av sina populära sånger att han ”get no kick from champagne”. Champagne görs av både rödvins- och vitvinsdruvor, som växer på kritrika kullar och slätter runt floden Marne i det franska vindistriktet Champagne. Standardchampagne består av vin med olika ålder och av två eller tre druvsorter. Cuvéen buteljeras med en liten tillsats av jäst och socker (liqueur de tirage). Koldioxiden som uppstår vid jäsningen gör vinet mousserande. Det är antagligen dessa alkoholhaltiga bubblor som kan ge de flesta människor en liten kick, förutom Frank Sinatra av låten att döma.

Frank Sinatras karriär varade över 50 år. Han hade en enastående förmåga att behålla sin publik och samtidigt förnya sin repertoar. År 1943 påbörjade han sin långa solokarriär med populära schlager och dansmelodier. Sinatras stämma, svängiga sångsätt och övertygande texttolkningar kom till sin rätt både i snabba foxtroter, uppbackade av storband, och i långsamma ballader till stor underhållningsorkester dominerad av stråkar. Han får räknas som en av 1900-talets främsta sångartister inom sitt område.

Gin – kanske Kiss favoritdrink?

Många av oss känner till gin som en dryck men kanske även som en sång. Kanske gjorde den amerikansk hårdrockgrupp Kiss drycken mer populär genom sin sång ”Cold Gin”?

Gin är en neutral, torr sädessprit smaksatt med främst enbär. Den brittiska ginen delas upp i London Dry Gin, som har relativt neutral smak, och Plymouth Gin, som är mer aromatisk. Gin från USA är av den neutrala brittiska sorten. Kanske är det den som Kiss sjunger om på sitt självbetitlade debutalbum Kiss. Deras stora genombrott kom dock först 1975 med livealbumet Alive! och hitsingeln ”Rock’n’roll All Nite”.

Under 1970-talet drev Kiss den visuella framtoningen längst. Du känner säkert till deras unika image med svart- och vitsminkade ansikten, utstuderade kläder och fantasifulla scenkaraktärer. Inspirationen ska ha kommit från bland annat tecknade serier och Alice Coopers teatraliska scenshower. Kiss var banbrytande för utvecklingen av rockkonserten som showupplevelse. Deras album har sålt i mycket stora upplagor, även efter det att gruppen lade om stil och sminkade av sig 1983.