fbpx

Privat

Fiskar som du aldrig sett dem förut

För första gången har alla arter av Sveriges sötvattensfiskar fotograferats levande. Det har vi Jörgen Wiklund att tacka för.

Jörgen Wiklund är naturfotograf som specialiserat sig på fåglar i över 30 år, men när han började tröttna på att fotografera fåglar var det naturligt att tankarna for till fisket. Något han roat sig med sedan han var 7 år. Så föddes en idé när han som gymnasielärare i fotografi tillbringade mycket tid i studiomiljö.

– På nästan alla fiskfotografier ligger fisken död på skärbrädan eller så är det någon som håller i den. Jag tänkte att det borde fungera att fotografera fiskar levande i studiomiljö. Och det gick!

Ett gediget förarbete ligger bakom varje fotografi
4 år tog det Jörgen att åka land och rike runt för att fånga Sveriges 47 arter av sötvattensfisk levande på bild i deras lekdräkt. Under sin lekperiod är fiskarna i sin finaste skrud och har då även rom och mjölke. Fotograferingen begränsades på så sätt till ett fåtal veckor när fisken har lekdräkt. Men för att över huvud taget få napp ligger det ett omfattande researcharbete bakom varje fotografi. Jörgen fick gå igenom artlistor och sportfiskeregister för att ta reda på var han skulle kunna fånga fisken.

– På 60-talet planterades vissa arter in i våra sjöar. Frågan var, fanns de kvar och har någon fångat dem på sistone? säger Jörgen.

I registren hittade Jörgen personer som tidigare lyckats fånga fiskarna och kontaktade dem för att få tips om var och i vilket vatten han möjligen skulle kunna få napp. De flesta fiskarna fick han upp själv, men vid några tillfällen har andra fiskare hjälpt till med fisket.

Att fotografera fiskar i grumligt sjövatten med ruttna blad och pinnar fungerar inte så bra. Fisken måste kunna röra sig naturligt för att man ska få bra bilder. Sju olika akvarier fyllda med kranvatten har använts. Jörgen fick även låta tillverka specialbyggda akvarier och transportbaljor till sin bil för att få med allt han behövde.

Vid flera tillfällen fick han inte napp direkt och vissa arter är mer svårfiskade än andra.

– Jag fick besöka Motala tre gånger för att lyckas få hornsimpan på bild. Hornsimpa finns i havet men även i våra största sjöar. Formen i sötvatten skiljer sig en del från den hornsimpa vi hittar i havet.

Som person är Jörgen målmedveten och lite envis. Vid frågan om vad som var roligast med projektet säger han själv:

– Kicken jag får när jag lyckats. Själva fotograferingsögonblicket. Man tittar på skärmen och konstaterar att nu satt bilden. Innan dess kan man inte glädja sig.

Han tror att det är enklare att förstå djurlivet och ta hand om naturen när vi kan se den med blotta ögat. Annat är det med det liv som finns i våra vatten.

– När man går i en park eller i stan ser man fåglarna, hur de lever, förstår att de behöver mat etcetera. Men man ser inte vad som finns i vattnen. Så tänker man att det är som det är med det. Och kan inte riktigt förstå vad som händer under den grumliga ytan. Man kan inte riktigt ta det till sig.

Men med boken som han gjort tillsammans med Mats Ottosson, vetenskapsjournalist och programledare på P1, hoppas han kunna lyfta medvetenheten om vad som finns i vattnet, öka förståelsen för livet under ytan och få oss att värna om livet i vattnet.

– Först fotograferade jag alla arter i norra Sverige. Sverige har 47 arter och det saknades 16 arter för att få alla. Jag tänkte att boken blir bättre om den är rikstäckande och når alla i Sverige. Många är ju lagom intresserade av fiske så nu finns fotografier på alla Sveriges sötvattensfiskar i vår bok. Någon sådan bok har inte funnits förr.

I dag fortsätter han sitt arbete för djur och natur på SLU (Sveriges lantbruksuniversitet) i Umeå. På Institutionen för vilt, fisk och miljö, som har ett samlat ansvar för forskning, utbildning och fortlöpande miljöanalys, har Jörgen en delad tjänst som tekniker och informatör. Han fiskar fortfarande men inte för fotografering utan fångar fisk till SLU i forskningssyfte.

Många av Jörgen Wiklunds fotografier hittar du i Nationalencyklopedin.

Prova NE.se gratis

Generationer genom historien: från den förlorade till Alfa

Generationer är som kapitel i en bok som beskriver vårt samhälles utveckling och kultur genom tiderna. Varje generation bär med sig sina unika upplevelser och värderingar som formar deras världsbild. Välkommen till en fascinerande resa genom olika generationer!

Läs mer
påsk

Roliga fakta om påsken som du kanske inte känner till

Det är påskägg och påskharar, fjädrar och påskliljor. Påsken är den största högtiden i det kristna kyrkoåret men våra traditioner är en salig blandning av religiös symbolik och folktro. Här har vi samlat några roliga fakta till varför vi gör som vi gör.

Läs mer
Feminism

Feminism: flera rörelser med samma mål

8 mars är det internationella kvinnodagen, en dag att visa kvinnosolidaritet och föra fram krav på förbättrade villkor för kvinnor. Kvinnodagen uppmärksammades första gången 1910 under den socialistiska kvinnokonferensen i Köpenhamn.

Läs mer