fbpx

Privat

Årets julklapp: sällskapsspel

Ett hot mot familjefriden eller en mysig och allmänbildande aktivitet. Vad förknippar du årets julklapp sällskapsspel med? Vare sig man är en dålig vinnare eller förlorare finns det ett spel för alla. Här listar vi några av de mest klassiska.

sällskapsspel

Alfapet

Alfapet, eller Scrabble som är det engelska originalnamnet, uppfanns redan 1933. Det spelas med 100 bokstavsbrickor, med vilka ord bildas vågrätt och lodrätt som i korsord. En riktig favorit hos ordkonstnärer!

 

Läs mer om Alfapet.

Monopol

Spelet som får deltagarna att plocka fram sin inre skrupelfria markägare. Monopol kallades ursprungligen The Landlord’s Game (Hyresvärdens spel) och uppfanns av amerikanskan Elizabeth Magie 1903. I Sverige introducerades spelet 1938 och är numera en älskad klassiker.

 

Läs mer om Monopol.

Fia med knuff

Det enkla och roliga spelet har anor från Indien där det sedan omkring 250 år e.Kr. är känt under namnet pachisi. I Sverige fick spelet sitt genombrott på 1920-talet och gavs namnet fia. Sedan dess har det varit en stadig familjefavorit.

 

Läs mer om Fia.

Kinaschack

Kinaschack, med ett bräde i form av en sexuddig stjärna, är ännu ett klassiskt spel. Namnet till trots finns troligen inte något ursprungligt samband med Kina. Det utvecklades i slutet av 1800-talet och är en variant av sällskapsspelet halma.

 

Läs mer om Kinaschack.