fbpx

Privat

Yoko Ono

Ono [ono], Yoko, född 18 februari 1933, japansk-amerikansk konstnär, filmskapare, kompositör och sångerska.

Yoko Ono började verka som konstnär under efterkrigstiden i Japan. I början av 1960-talet kom hon att spela en central roll i New Yorks avantgardekretsar. Hon hade betydelsefulla kontakter i den internationella Fluxusrörelsen (se Fluxus) och associeras ofta med den konstriktningen även om hon har varit mån om att understryka sin individuella självständighet. Det finns även inslag av zenbuddhistisk filosofi i Onos verk.

 

Yoko Onos bok Grapefruit (1964) innehåller en rad instruktioner riktade till läsaren angående utförandet av möjliga och även ”omöjliga” konstverk.

Boken kan ses som en nyckel till hennes eget konstnärskap men har också fungerat som inspirationskälla för andra konceptkonstnärer. Instruction Paintings är en svit konstverk som ger olika anvisningar till publiken. Först utförde hon dessa som små teckningar men förstorade sedan verken till stora konceptuella installationer. I Ceiling Painting (Yes Painting) (1966) uppmanas publiken att klättra uppför en stege och genom ett förstoringsglas betrakta målningen som utgörs av verkets titel.

Ett exempel på hennes performancekonst är Cut Piece (1964–66), ett verk som hon uppförde flera gånger i Japan, New York och London. Även här är publikens deltagande en del av verket: med en sax avlägsnar åskådarna successivt konstnärens kläder. Verket är mångtydigt eftersom det både visar upp kvinnan (konstnären) som objekt och samtidigt visar hur det materiella lagret av civilisation (kläderna) döljer det naturliga (den nakna kroppen). Samtidigt handlar verket också om publikens sätt att förhålla sig till situationen.

På den retrospektiva utställningen Half-a-Wind-Show 2013 på Louisiana i Humlebæk, Danmark, förekom bland annat en version av Wish Tree, ett verk som sedan 1990-talet har förekommit i olika utställningar, där besökare fick skriva ned sina önskningar på lappar och sätta upp dem i ett träd.

 

Sedan skickades lapparna till Island där de grävdes ned vid den ljusinstallation, Imagine Peace Tower, som Ono skapade 2007 till minne av maken (från 1969) John Lennon.

Yoko Ono blev känd för en bred allmänhet genom sitt musikaliska samarbete med John Lennon. Förutom att vara medkompositör till flera av dennes låtar har hon givit ut egna skivor som Yoko Ono/Plastic Ono Band (1970), Fly (1971) och Season of Glass (1981). I egenskap av rockartist gav hon tidigt röst åt feministiska idéer i en mansdominerad musikgenre. Albumet Yokokimthurston (2012) är ett samarbete mellan Yoko Ono och Sonic Youth-musikerna Kim Gordon och Thurston Moore.