fbpx

Läshjälp

Funktioner som bidrar till ökad läsförståelse, ordigenkänning, språkutveckling och som hjälper eleven att fokusera.

Vad är Läshjälp?

Läshjälp har utvecklats med hjälp av Microsofts Immersive Reader som främst är till för att hjälpa personer med dyslexi. Men alla användare, i alla åldrar, kan ha användning av Läshjälp när läsförståelsen behöver stärkas.

Läshjälp kan också vara ett viktigt stöd för elever som inte har svenska som modersmål. Möjligheten att översätta text och få innehåll uppläst är funktioner som kan bidra till att en elev både stärker sina språkkunskaper och bättre kan hänga med i undervisningen.

Målet är att göra samtliga digitala läromedel och kunskapstjänster i NE:s utbud för skolor ännu mer tillgängliga och individanpassade för att underlätta kunskapsinhämtning.

Beprövade funktioner för bättre läsförståelse

I Läshjälp finns funktioner som är beprövade just för att stärka läsförmågan. Valmöjligheterna är många, allt för att bäst matcha individuell inlärningsstil och individuella behov.

  • I Textinställningar kan du välja mellan olika teckensnitt, justera textstorlek och välja bakgrundsfärg.
  • Behöver du hjälp med de olika ordklasserna? Under Grammatikalternativ finns en funktion som markerar varje ordklass i valfri färg. Du kan också dela upp varje ord i dess stavelser.
  • Läsinställningar använder du för att bestämma radfokus. Till exempel om läslinjalen ska inkludera en eller tre rader. Här har du också tillgång till bildordbok.
  • Behöver du översätta innehåll finns det över 60 olika språk att välja mellan.

Kom igång direkt

Att komma igång med NE är enkelt. Vill du veta mer om hur du optimerar ditt användande kan du alltid ställa en fråga till vår support eller delta i någon av de utbildningar vi erbjuder.