Uppslagsverket

Säkra ett bra skolår där hemma

Så var ekorrhjulet igång igen. Det nya läsåret har kommit igång ordentligt. Pennskrinen är inköpta, gympapåsar ska packas och barn ska hämtas och lämnas i skolan. Nu lagar vi mat och varvar läxläsning med skjutsar till träning medan tvättmaskinen går varm. Läs vidare för att se hur ert nya skolår där hemma kan fungera smidigare. Hur du lättare kan svara på nyfikna frågor, hjälpa barnen med läxor och erbjuda dem rolig och samtidigt pedagogisk skärmtid.

Uppmuntra nyfikenheten och stötta läxläsningen
Du kanske inte kan mäta dig med ditt kunskapstörstande skolbarn där hemma, men nyfikenheten finns inom oss alla. Den triggar igång något i oss och väcker lusten att vilja lära oss mer. Och visst vill vi uppmuntra de nyfikna frågorna och ge bra svar. Kan du ibland kanske känna dig lite ringrostig? Att svaret på den där frågan är lite svårt att rota fram ur hjärnkontoret? Så står vi där i köket och snabbgooglar.

NE.se är ett oumbärligt verktyg för att stötta barnet i läxläsning och kunskapsutveckling. Med uppslagsverket får du snabbt tillgång till över 200 000 faktabaserade och värdeneutrala uppslagsord för att kunna ge svar på alla möjliga frågor du kan tänkas få där hemma. Uppslagsverket innehåller både lite enklare och längre artiklar. Perfekt när du behöver kolla upp något för egen del eller låter barnen söka sina egna svar.

 

Alternativ, kreativ och pedagogisk skärmtid
Skärmtid, en ständigt återkommande fråga. Även om debatten till viss del tycks ha skiftat från att fokusera på tiden vid skärmen till vad som händer både under och utanför skärmtiden så är detta en högst aktuell fråga för många föräldrar.

Barn tycker ofta om interaktiva appar, och som förälder kan man ibland tycka att det är OK med viss skärmtid speciellt om barnet lär sig något samtidigt som hen upplever skärmtiden som rolig. NE erbjuder i dag sju kreativa och pedagogiska appar som stimulerar barnens nyfikenhet samtidigt som de tränar sina färdigheter. Med NE:s appar får barnen på ett kreativt sätt skapa och utveckla sina kunskaper och bland annat öva stavning, matematik, pussla eller skriva egna berättelser.

Med apparna från NE kan skärmtiden kännas helt OK eftersom materialet är pålitligt och spelen är pedagogiskt utvecklande. Det kan också kännas tryggt att veta att många pedagoger runt om i Sveriges skolor använder dessa appar i sin undervisning.

För de yngre barnen finns även söktjänsten Junior. Perfekt för de små upptäckarna. Här är texterna enklare och fler bilder hjälper till att förklara ord och begrepp. Ni kan också spela upp ljud för att till exempel få veta hur en hund låter när den skäller.

 

Att vidga sina vyer och förstå omvärld och språk
I tonåren är det många ungdomar som börjar vidga sina vyer, intresserar sig för omvärldens olika livsåskådningar eller globala frågeställningar och tar del av den dagliga nyhetsrapporteringen. Information finns att hitta överallt, och den ständigt återkommande frågan är huruvida källan är tillförlitlig eller inte.

NE har i dag tre tjänster skapade för att utforska och förstå världen. Vårt senaste tillskott är Världens klimat, som ger en tydlig bild av klimatfrågan och är framtagen av Sveriges främsta klimatexperter. Med interaktiva kartor, diagram och animationer förklaras de komplexa samband som påverkar klimatet i dag. En högst aktuell fråga för många ungdomar.

Vill ni utforska världen ur ett livsåskådningsperspektiv är Världens religioner en smidig och lättöverskådlig tjänst. Där kan ni kan enkelt jämföra olika livsfrågor eller fördjupa er i en religion. Allt samlat på ett ställe.

Världens länder är som en digital atlas fullspäckad med fakta och statistik från Världsbanken. Med Världens länder blir det lättare att förstå sammanhang och dra slutsatser om globala frågeställningar. Fördjupa er i något av de 195 länderna eller ställ två länder bredvid varandra så att det blir enkelt att jämföra. Ska man ut på resa är Världens länder ett oumbärligt verktyg att ta till hjälp för att lära känna sitt resmål på djupet.

Vill ni utveckla familjens språkstudier och språkdrömmar kan ni både hemma och på resande fot ha användning för vår ordbokstjänst som baseras på våra tryckta randiga ordböcker. I NE Familj ingår engelska ordböcker från nybörjarnivå till professionell nivå, och ni hittar även tyska, franska, spanska och italienska ordböcker. Både den svenska ordboken och synonymordboken är bra verktyg för att utveckla det svenska språkbruket på hemmaplan.

 

Något för hela familjens kunskapsutveckling
NE Familj är en digital kunskapskälla för hela familjen skapad för det livslånga lärandet. Alla i ditt hushåll kan hitta sin egen användning av NE. Det är enkelt att använda och smidigt för familjen med bara ett inlogg. Innehållet är framtaget av NE:s sakkunniga redaktion tillsammans med över 4 500 ämnesexperter. Helt enkelt en tillförlitlig kunskapskälla att använda var som helst och när som helst.

Prova NE.se gratis