Läromedel
Källkritik
NE erbjuder en mängd produkter och tjänster för att hjälpa dig att hitta pålitliga källor. En stor tillgång för lärare som strävar efter att skapa givande inlärningsmiljöer och kan användas från förskoleklass till gymnasiet.
Kunskapskälla
Pålitliga artiklar
Att eleverna ska kunna orientera sig i en komplex verklighet, med ett stort informationsflöde och en snabb förändringstakt är lika viktigt som att främja utveckling och en livslång lärlust hos elever.
NE erbjuder faktagranskade artiklar skrivna av experter inom olika ämnesområden. Detta gör det enkelt för användare att hitta pålitlig information och bedöma källor utifrån kvaliteten på de publicerade artiklarna.
Definition av källkritik
I uppslagsverket finns definitioner av en mängd ord och begrepp, självklart även källkritik. I denna artikel kan du läsa mer om källkritiska principer, källkritiskt ansvar, framväxt och utveckling och källkritiken i modern svensk historievetenskap.
NE som källa
Nationalencyklopedin kan fungera som en källkritisk guide i sig. Den kan användas som en grundläggande referenspunkt för att bedöma andra källor och jämföra information. NE står på vetenskaplig grund och är en säker källa att använda.
Källkritisk förmåga
I dagens informationssamhälle är källkritiskt tänkande och möjligheten att fatta välgrundade beslut baserade på korrekta fakta en demokratifråga. Läs vår artikel för att optimera din källkritiska förmåga.
Läromedel från NE
Bland NE:s läromedel finns kunskapsresurser som hjälper elever att utveckla sina källkritiska förmågor och sitt kritiska tänkande.
Här hittar du en uppsjö av pedagogiskt material som är till stor nytta i undervisningen när det kommer till att bedöma källor och använda källkritik. Varför inte fördjupa dig i vårt temamaterial eller avsnitt om källkritik på nätet?
Lektionstips från 4–Gy
Lektionstips inom källkritik
Oavsett vilket område du undervisar i är källkritik en viktig förmåga för eleverna att lära sig. Här har vi samlat en mängd pedagogiska material som är användbara när eleverna ska öva på sin källkritiska förmåga. Oslagbara för vetgirighet och fördjupning och ovärderliga som stöd i undervisningen när eleverna ska lära sig att vara kritiska och bedöma källor.
Källkritik i biologin
Att utveckla kritisk tänkande är en viktig kompetens, inte minst i de naturvetenskapliga ämnena. I det här avsnittet för årskurs 4–6 lär sig eleverna kritisk granskning och användning av information som rör biologi i enlighet med Lgr22.
Källkritik och medievett
Det är viktigt att vara kritisk till information som sprids i massmedierna. Vem är avsändaren? Är avsändaren pålitlig? I det här avsnittet för samhällskunskap åk 4–6 får eleverna lära sig mer om var man kan hitta pålitlig information och om källkritiska frågor.
Sociala medier och källkritik
Nationalencyklopedin är en värdefull resurs för källkritik genom tydliga källhänvisningar och pedagogiska resurser som hjälper användare att bedöma och använda källor på ett pålitligt sätt. I detta avsnitt för samhällskunskap åk 4–6 lär sig eleverna hur digitala och andra medier kan användas ansvarsfullt utifrån sociala, etiska och rättsliga aspekter.
Ett temapaket för alla årskurser
Hur bedömer man om information är tillförlitlig? Vilka olika typer av källor finns det? Vad händer när en berättelse vandrar genom flera personer? Hur söker man bäst på Internet? I detta temapaket i samhällsvetenskap för grundskolan och gymnasiet lär sig eleverna grunderna i att bedöma källors relevans.
NE i klassrummet
Kom igång med NE
Att komma igång med NE är enkelt. Vill du veta mer om hur du optimerar ditt användande kan du alltid ställa en fråga i chatten eller delta i någon av våra utbildningar.