fbpx

Privat

Vad gjorde svensken sommaren 2020?

Nu är hösten här på riktigt. Bakom oss lämnar vi en sommar som går till historien. Men vad hittade svensken på när den stannade hemma och hemestrade i sitt eget land? Läs vidare för att ta del av några företeelser som dominerade sommaren 2020.

 

Fler hemmaprojekt blev verklighet
Planerna om vad som händer på sommarsemestern skiljer sig vitt från hushåll till hushåll. Men kanske var det sommaren 2020 som det där byggprojektet faktiskt kom igång. Sedan 2019 krävs inget bygglov för att bygga din drömaltan. Dock finns det vissa regler som måste uppfyllas. Många byggvaruhandlare runt om i Sverige vittnar om en ökning i försäljningen över vår- och sommarmånaderna. På flera ställen ekade till och med lagren tomma. Och nu sitter kanske många och blickar ut över sin täppa på sin nybyggda altan. Visste du förresten att benämningen altan har använts i Sverige sedan 1600-talet?

 

Efter regn kommer solsken, eller?
Under våren dominerade nyhetsflödet av coronaviruset, men under sommarmånaderna var svensken mer intresserad av hur vädret skulle bli. Allt fler höll sig hemma, vädret gick från högtryck till lågtryck om vartannat medan vi försökte följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer att umgås så mycket som möjligt utomhus, helst på 2 meters avstånd. Kanske var det därför vi frenetiskt sökte en väderprognos hos SMHI? 28,3 miljoner besökte SMHI:s webbsida under juli månad, vilket är en ökning med 18,4 procent jämfört med 2019.

Sveriges meteorologiska och hydrologiska institut (SMHI) har väderstationer i hela Sverige, bemannade eller obemannade, som minst var tredje timme dygnet runt lämnar väderobservationer. Visste du förresten att försvaret och Trafikverket har egna väderstationer?

 

Fler styrde kosan mot skogen
I takt med att corona spred sig över landet och vi rekommenderades att spendera mer tid utomhus har Svenska Turistföreningen fått 60 procent fler förfrågningar om lämpliga vandringsleder och passande utrustning. Naturreservat och nationalparker har blivit ännu mer populära utflyktsmål för svensken. Är du kanske en av dem som sökte lugnet i skogen under en tid av osäkerhet? Plockade du upp en ny fritidsaktivitet som fiske eller var du en av många som semestrade i svenska fjällen? Ta uppslagsverket till hjälp och läs på om till exempel allemansrätten eller något annat som kittlar din nyfikenhet.

 

Folktätt på många badorter
Många badorter runt om i Sverige som livnär sig på turism vittnar om kaos under sommaren 2020. Några som fick känna på detta kaos var Österlenborna, när människor från stora delar av landet ville besöka den skånska kusten.

Polisen slog larm om den anarki som uppstod när felparkerade bilar nära badstränder riskerade att blockera räddningsfordon under utryckning och personal som inte skulle kunna utföra sitt räddningsarbete vid till exempel drunkningar. På många campingar har det varit fullt sedan midsommar och i till exempel Simrishamn vittnar många butiker om att om att sommarförsäljningen varit bättre än ett vanligt år.

Visste du att den första svenska organiserade havsbadorten tillkom 1774 i Gustavsberg som ligger strax söder om Uddevalla? Orten fick sitt sociala genombrott tack vare kronprins Gustavs besök 1804 och Karl XIII:s vistelse där 1813.

 

Så lämnar vi sommaren 2020 bakom oss. Huruvida företeelser som utmärkte denna sommar fortsätter nästa år kan vi bara sia om. Vi får helt enkelt vänta och se.

Prova NE.se gratis

Ämnesövergripande undervisning gav mer tid över och bättre resultat

Ett gemensamt intresse för hållbarhetsfrågor och upplevd tidsbrist ledde till samarbete och ämnesövergripande undervisning med fokus på hållbarhet. Resultatet blev mer glädje, sparad tid och elever som lärde sig mer.

Läs mer

Elevaktiv undervisning med stöd av digitala verktyg

Att få eleverna att aktivt delta i undervisningen brukar anses vara en förutsättning för att arbeta med olika formativa strategier. Genom att kontinuerligt stämma av var eleverna befinner sig kan man som lärare följa deras lärande.

Läs mer

Alla verktyg behövs i klassrummet

Det är en lärares plikt att använda hela verktygslådan i sitt klassrum, annars riskerar man att missa många elever. Det menar Heidi Henftling, förstelärare och samordnare för den särskilda undervisningsgruppen vid Annestaskolan i Flemingsberg. 

Läs mer