fbpx

I skolans värld

Nytt från oss

Skolbibliotekariens läslovstips

Inspirera dina elever till läsning under läslovet med några riktigt bra boktips. Jenny Juréen är skolbibliotekarie på Pilängskolan i Lomma och delar med sig av sina bästa förslag för alla åldersgrupper i skolan.

läslov

6–9 år

Bästa friends forever 

Författare: Ellen Karlsson

Illustration: Karin Cyrén

När Noa blir placerad jämte Manne första skoldagen blir de snabbt bästa kompisar. Ibland räcker det med att bara titta på varandra för att brista ut i ett stort gapskratt. Men en dag börjar en ny tjej i klassen och hon är sur. Jämt. Och nu bestäms det att hon ska sitta jämte Manne i stället. Bästa friends forever är en vardagsnära berättelse om att börja i förskoleklass. En bok med hög igenkänning för en sexåring och en lyckad skildring av ett barns inre känsloliv. Med lekfulla illustrationer och sitt lagom tjocka format passar den särskilt bra som högläsningsbok för barn som ska träda in i skolans värld för första gången. Uppföljaren heter Bästa överraskningen till den som vill ha mer!

Valle och tonåringarna

Text och illustration: Ellen Greider

En dag dröjer Valle i matsalen och blir plötsligt varse tonåringarna. De är högljudda, klär sig konstigt och luktar svett! Nej, tonåring är inget vare sig Valle eller hans bästis Ozzy vill bli. Tur att de har gott om tid att klura ut hur det hela ska kunna undvikas. Men kan man bara hoppa över tonåren eller är förvandlingen oundviklig? Och hur ska det då gå för Valles supersnälla syster Iris som snart fyller tretton? Med humor och glada färgillustrationer gestaltar det komiska geniet Ellen Greider hur skrämmande tonåren kan te sig i en nioårings ögon. Perfekt som högläsningsbok men funkar även till barn som kommit en bit i läsningen och vill läsa på egen hand. 

Serien Spöksystrar: Ett spöke som barnvakt 

Författare: Mårten Melin

Illustration: Hanna Granlund

För den som har väntat på en ny del i serien Spöksystrar är väntan nu över. Handlingen kretsar kring bästisarna Nila och Maj. Problemet är bara att Maj råkar vara ett spöke som ibland ställer till det. I del 13 ska Nila och Maj sitta barnvakt åt en femåring som är livrädd för spöken! Tänk om han fick reda på att Maj var ett riktigt spöke? Bakom succéserien står författaren Mårten Melin som tillsammans med Hanna Granlunds illustrationer skapar ett eget universum. Serien är lagom läskig och lättläst. Böckerna går bra att läsa fristående och passar både för högläsning och för barn som har viss läsvana och vill läsa själva.

9–12 år

Världens sämsta syster (grafisk roman)

Text och illustration: Elin Lindell

Dani bor med sin mamma och det har alltid bara varit de två. Mamman valde att inseminera sig, så någon pappa har Dani aldrig haft och inte heller saknat. Men det hon verkligen saknar är en syster, en längtan mamman tyvärr inte delar. Men så plötsligt händer det. Via en dejtingapp har mamman matchat med en viss Björn och med honom kommer sonen Jujje. Lycka! Om det bara inte vore för att Jujje inte alls är en gullig liten bebis utan en svårmodig tonåring. Världens sämsta syster är en grafisk roman där familjekonstellationen sätts i fokus. Med färgstarka karaktärer fångar Elin Lindell det tragikomiska i tillvaron på ett briljant sätt, både i text och bild. Ren läsglädje från början till slut!

 

Serien Skräckslagen: Storasystern

Författare: Linda Segtnan

I Storasystern, som är en del av den fristående serien Skräckslagen med olika författare, får vi följa mor och dotter som ärver ett hus efter en avliden släkting. Hastigt bestämmer de sig för att bryta med sitt nuvarande liv, lägenheten och staden. Det de inte vet är att huset bär på en hemsk hemlighet. Berättelsen är kompakt, välskriven och det korta formatet gör att den även passar barn som har viss läsovana. Linda Segtnan har en känsla för det mörka, okända och suggestiva och skriver på ett sätt som gör att det är svårt att släppa ifrån sig boken.

Extra allt!

Författare: Cecilia Lidbeck

Bea är tolv år och bor tillsammans med sin välmenta, men något pinsamma pappa som byter flickvänner oftare än sig bör. Mamma Regina är konstnär och bor i Berlin och senast de träffades var för fem år sedan, ett möte hon knappt minns. När tillvaron i den sömniga hemorten, skolan och med kompisarna känns alltför betungande längtar hon mer än någonsin efter ett miljöombyte. Efter många om och men bär det till slut av till hennes coola mamma i Berlin! Synd bara att mamman är så upptagen, men så är det kanske när man är en känd konstnär? Gripande om en mor och dotter-relation präglad av svek och besvikelse, som trots det allvarliga ämnet skildras med en stor portion humor. 

12–15 år

Kändiscrush

Författare: Kirsti Kristoffersen

Sommarlovet nalkas. Karoline har längtat efter att hänga med kompisar men i stället ska hon tillbringa tid med mormor på en trist camping. Besviken flyr hon in i mobilen och kollar bilder på Norges hetaste pojkartist samtidigt som det liv hon drömmer om känns extremt avlägset. Men ganska snabbt inser hon att hon inte är den enda tonåringen på campingen. Hon träffar Mathias, som är lite av ett mysterium. Varför säger han att han ska åka till Norge på jobb under bara en dag? Kan det vara så att han ljuger och egentligen har en flickvän som han inte vill berätta om? Feelgood, drama och kändiskultur i en träffsäker mix som  rekommenderas till alla som vill ha något lite mer lättsmält. 

Mästaren

Författare: Magnus Nordin

Året är 1994. Alex har inte haft det lätt och för att få en möjlighet att komma till rätta med livet har han blivit tillfälligt fosterhemsplacerad hos en kvinna på Gotland. Men ganska snabbt börjar det ske underliga saker om nätterna och långsamt börjar Alex förstå att det kanske inte är av ren välvillighet som han hamnade just här. Ortsbefolkningen, som tycks verka i maskopi, vill ha ut något av honom, men vad och varför? En kamp på liv och död tar sin början, där Alex kämpar mot onda krafter i en febrig mix av nordisk mytologi, skräck och religion. Ett hett tips till alla som vill prova något nytt av en av landets största skräckförfattare och vill ha lite mer att läsa. 

Pestblommor

Författare: Mats Strandberg

Illustration: Elin Sandström

Magdalena och hennes lillasyster Ebba lever en trygg tillvaro i 1700-talets Stockholm tills dagen då pesten letar sig innanför väggarna och deras mor avlider. Barnen får sundhetsintyg för att tillfälligt bo hos deras moster Katarina på Svartdamm slott, som ligger på landet utanför huvudstaden. Men deras vistelse blir allt annat än trevlig och familjehemligheter och konflikter präglade av dåtidens kristna sedlighet kommer upp till ytan. En spännande roman med historiskt tema som sätter kristendomen i fokus, liksom rätten att stå upp för sina egna ideal och tankar. 

Ung vuxen 15+

De tar allt ifrån mig

Författare: Linda Jones

I Norrland ligger den fiktiva byn Marken. Här är det jakten som dominerar och skapar sammanhållning mellan byborna. Huvudkaraktären Frida är 15 år och bor ensam tillsammans med sin mor som är jaktledare, något hon har varit så länge Frida kan minnas. Men en dag kommer Länsstyrelsen på besök och med sig bär de inga goda nyheter. En slags korsning påstås ha setts i skogarna och man förbjuder därför den årliga älgjakten. Samtidigt hotas äldreboendet att läggas ned. En vansinnig maktkamp präglad av desperation tar sin början. Boken berör ämnen som övergrepp, våld, jakt och politik i en svindlande välskriven och mångbottnad roman. Det här är en bok som stannar kvar länge inuti en. 

Grim

Författare: Sara Bergmark Elfgren

Kasper går sista året på gymnasiet och har under en tid kämpat med psykisk ohälsa. Men livet tar en ny vändning när han får sitt drömjobb på Gröna Lund och träffar Iris. Med Iris kan han prata öppet om sina ångestattacker och han finner tröst i sin nya vänskap. Iris råkar även vara ett stort fan av death metal-bandet Dark Cruelty, som verkade i Stockholm under åttiotalet. Kaspers pappa var basist i bandet som lades ned när frontfiguren Grim omkom under mystiska omständigheter. Fallet drar i Kasper och han bestämmer sig för att ta reda på vad som hände Grim för trettio år sedan. Hisnande skräck, death metal-kultur och ockultism i en träffsäker mix. Perfekt höstläsning! 

Vi var lögnare

Författare: Emily Lockhart

Familjen Sinclair representerar den vita överklassen och lever ett liv i överdåd och lyx. Varje sommar tillbringar de på sin privatägda ö där släkt och vänner sammanstrålar. Huvudpersonerna i boken är Caddy och hennes kusiner som alla befinner sig i tonåren. När Caddy inleder en relation med en pojke som enligt familjen kommer från fel bakgrund, blir det grogrunden för konflikter där familjens fördomar hamnar i strålkastarljuset. Romanen har ett intressant berättarperspektiv och som läsare förstår man att något tragiskt har hänt. En psykologisk thriller som tar upp klassrelaterade frågor, rasism och kärlek.