fbpx

Haja

Ett sprillans nytt uppslagsverk med massor av lättlästa faktatexter för de yngsta eleverna.

  • Skapad av experter.
  • Framtagen med elever och lärare.
  • Flera vägar till fakta.

Lätt att lära mer

Med Haja får du inspirerande faktatexter att lita på. Ett rikt bildmaterial, filmer och härliga färger kittlar nyfikenheten och skapar en inbjudande lärmiljö. Innehållet är baserat på skolans behov och barns intressen. Haja tränar läsning och ger faktakunskap samtidigt!

Inspirerande temasamlingar

I Haja kan eleverna söka på ett ord eller enkelt klicka sig till temasamlingar såsom Landskap, Rymden och Fåglar. Bilder och filmer gör innehållet mer tillgängligt oavsett vilken läsnivå eleven befinner sig på.

Framtaget tillsammans med elever

Utseende och funktioner har utvecklats i samarbete med lågstadieelever och deras lärare. Urvalet av faktatexter är baserat på elevers intresse samt skolans behov och kursplanernas innehåll för årskurs 1–3.

Skapad av experter

Texterna i Haja är skapade av lättlästexperter, ämnesexperter, barnboksförfattare och läromedelsförfattare.

Spana in Haja redan i dag

Var först med att prova!

Är du nyfiken på innehållet i Haja och vill prova det tillsammans med dina elever? Fyll i formuläret så får du tillgång direkt och kan börja utforska Haja.

  • Innehåll som kittlar nyfikenheten.
  • Tydliga temasamlingar.
  • Korrekt fakta.
  • Inspirerande och rikt bildmaterial.

Möt några av skaparna bakom Haja

Bakom Haja står ämnesexperter, barnboksförfattare, pedagoger, utvecklare och UX-designers. Här träffar du några av dem och får titta in bakom kulisserna.

Ulla Boman – lättläst-expert och begriplighetskonsult

Ulla Boman har arbetat med faktatexterna i Haja för att garantera att de är lättlästa på riktigt. Hur hon arbetade med att göra lättlästa versioner i NE:s läromedel kan du läsa här.

Läs mer
Låtta på NE

Låtta Skogh – kan konsten att vara koncis

Låtta Skogh är biolog, NE-redaktör, läromedelsförfattare och ser till att faktan i Haja är korrekt. Hon menar att det går att skriva texter som är kul att läsa utan att göra avkall på kvaliteten.

Läs mer
Martin på NE – ett ess på UX

Martin Lindeborg – ett ess på användarupplevelse

För Martin Lindeborg har det varit spännande att få testa designen av Haja och få feedback från elever och lärare. Med deras hjälp har Haja blivit lättare att använda. Design ska ge elever möjlighet att lära sig på bästa sätt.

Läs mer