Månadens porträtt

Varje månad lyfter vi fram en person ur uppslagsverket. Någon som betytt extra mycket inom sitt område. Låt dig inspireras av människor som brinner för sin sak. Som fortsätter att sträva framåt oavsett vad.

Juni

En av samtidens främsta svenska poeter

I juni månad 1920 tog Karin Boye studenten vid Åhlinska skolan i Stockholm. Två år senare, efter en religiös kris, gjorde hon sin litterära debut med diktsamlingen Moln.

Karin Boye har skrivit några av 1900-talspoesins mest kända dikter, till exempel ”Ja visst gör det ont” och ”Där slagrutan sänker sig”. Hennes dikter är idéinriktade och emotionella, med starka drag av sinnlighet och mystik. Hon förblir en av Sveriges mest uppskattade poeter genom tiderna.

Maj

Först att nå toppen på Mount Everest

Med fast beslutsamhet besteg Edmund Hillary och Tenzing Norgay världens högsta berg 29 maj 1953 och blev därmed de första personerna att nå Mount Everests topp.

Två år senare ledde Edmund Hillary en nyzeeländsk forskargrupp som medverkade i Commonwealth Trans-Antarctic Expedition och nådde Sydpolen landvägen med traktor. Under 1960-talet medverkade Hillary i flera vetenskapliga expeditioner till Himalaya.

Tenzing Norgay har hyllats för sin insats men det är långt ifrån alla sherpas som fått lika mycket uppmärksamhet genom åren.

April

Beatles splittrades i april

Det är 50 år sedan Beatles i april 1970 tillkännagav gruppens upplösning. Med sin experimentlusta sprängde Beatles popmusikens ramar: gruppens musik kom att blanda en mängd musikstilar som påverkat medlemmarna, bland annat klassisk och asiatisk musik.

Gruppen nådde under 1960-talet enorma framgångar men blev också språkrör och identifikationsobjekt för ungdomen och påverkade modet och populärkulturen. Deras popularitet antog under denna tid kaotiska former och hysterin fick benämningen ”Beatlemania”.

Mars

Florence Nightingale vårdar soldater i Krimkriget

I mars 1853 inleds Krimkriget. En av sjuksköterskorna som vårdade de brittiska soldaterna var Florence Nightingale. Under de två år som Nightingale hade ansvar för fältsjukvården sjönk dödligheten från 50–60  % till 2  %. 1860 startade hon en sjuksköterskeskola, och därmed grundlades den moderna sjuksköterskeutbildningen.

Nightingale bröt mot många av dåtidens normer om hur en kvinna skulle vara och vad hon skulle sysselsätta sig med. Och med sina insatser reformerade hon hälso- och sjukvården för alltid.

Februari

Waterloo – en musikalisk seger

9 februari 1974 vann ABBA Melodifestivalen i Sverige. Låten vann även Eurovision Song Contest samma år och ABBA fick sitt internationella genombrott.

ABBA:s musik kännetecknas av omsorgsfullt utformade stilblandningar av 1970-talets pop- och dansmusik med bl.a. sydeuropeiska och latinamerikanska populärmusikstilar. Benny Andersson och Björn Ulvaeus skrev nästan allt låtmaterial och Anni-Frid Lyngstad och Agnetha Fältskog bildade stommen i gruppens karakteristiska vokalsound.

ABBA:s genomarbetade studioproduktioner med flerfaldigt inspelade sångstämmor och välbalanserade instrumentala bakgrunder satte en ny produktionsstandard för mainstreampop.

Januari

James Cook ändrade världsbilden

I januari 1778 upptäckte James Cook de för västvärlden dittills okända öar som han kallade Sandwichöarna, Hawaii. På sina expeditioner upptäckte Cook även Nya Zeeland, östra Australien, Nordamerikas västkust och tog sig till “världens ände” strax utanför Antarktis.

Under loppet av ett decennium förändrades den geografiska världsbilden genom Cooks expeditioner. Cook är fortfarande en av världens främsta upptäckare genom tiderna.

December

En bussresa i mod

Den 1 december 1955 klev Rosa Parks på bussen som vanligt. Men det blev en bussresa som skulle förändra det amerikanska samhället för alltid. Sömmerskan vägrade den dagen att lämna sin plats på bussen till en vit man i den starkt segregerade staden Montgomery i Alabama. Hon blev anhållen och bötfälld för sin handling.

Att protestera mot raslagarna var livsfarligt. Trots det utlöste hennes vägran en omfattande bojkott av stadens bussar från den svarta befolkningen. Rosa Parks mod och civilkurage blev startskottet för de svartas frihetskamp över hela södern.

November

14 november 1907 föddes barnens författare 

Astrid Lindgrens betydelse för barnlitteraturen kan knappast överskattas. Hon var orädd, uppriktig och verkade som kultursamvete. Hon tog tidigt ställning mot krig och våld och var barnens och djurens förespråkare.

Astrid Lindgren framstår som en lysande berättare för barn och för den delen även för vuxna. Hennes böcker har en elementär spänning men är ofta komplicerat byggda.