Månadens porträtt

Det finns personer som brinner för sin sak. Som fortsätter att sträva framåt oavsett motgångar. Läs några av NE:s artiklar från uppslagsverket om personer vilkas mod aldrig tog slut.

Låt dig inspireras av dem som banade vägen!

December

En bussresa i mod

Den 1 december 1955 klev Rosa Parks på bussen som vanligt. Men det blev en bussresa som skulle förändra det amerikanska samhället för alltid. Sömmerskan vägrade den dagen att lämna sin plats på bussen till en vit man i den starkt segregerade staden Montgomery i Alabama. Hon blev anhållen och bötfälld för sin handling.

Att protestera mot raslagarna var livsfarligt. Trots det utlöste hennes vägran en omfattande bojkott av stadens bussar från den svarta befolkningen. Rosa Parks mod och civilkurage blev startskottet för de svartas frihetskamp över hela södern.

November

14 november 1907 föddes barnens författare 

Astrid Lindgrens betydelse för barnlitteraturen kan knappast överskattas. Hon var orädd, uppriktig och verkade som kultursamvete. Hon tog tidigt ställning mot krig och våld och var barnens och djurens förespråkare.

Astrid Lindgren framstår som en lysande berättare för barn och för den delen även för vuxna. Hennes böcker har en elementär spänning men är ofta komplicerat byggda.